Julian Assange za Delo: »To smo mi, vohuni za ljudi.«

Prispevke o Assangeu, Wikileaksu in z njimi povezanimi primeri smo pred objavo intervjuja zbrali v dosje.

Objavljeno
04. december 2013 20.19
Delo.si
Delo.si

Prejšnji teden je novinarka Dela Jela Krečič obiskala ustanovitelja in glavnega urednika Wikileaks Juliana Assanga, ki že 15 mesecev biva na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu.

V dobro uro trajajočem pogovoru, ki ga bomo objavili 7. decembra v Sobotni prilogi, sta se dotaknila predvsem globalne politične situacije, ki jo kreirajo številne državne institucije.

Ob tem je Assange pojasnil, zakaj je pomembno, da jih imamo ljudje pod nadzorom. Dotaknil se je tudi usode Bradleyja Manninga (Chelsea Manning) in povedal, kaj ga je najbolj presenetilo pri razkritjih Edwarda Snowdna. Med drugim poroča o najbolj bizarnih dokumentih, ki so prispeli na naslov Wikileaks, pa tudi o podtaknjenih falsficiranih dokumentih obveščevalnih agencij. Nekaj besed nameni temu, kar ga pri njegovem delu v težkih časih še drži pokonci.

Preberite:

Intervjuvali smo Juliana Assangea: pogovor z Jelo Krečič (5. december)

Julian Assange, obveščevalni agent za ljudi: Označba »obveščevalna služba za ljudi,« je za Wikileaks kompliment, pravi Assange. (Jela Krečič, 6. december)

Želite izvedeti več: vprašajte Jelo: Avtorica intervjuja z Julianom Assangeem bo odgovarjala na vaša vprašanja. (6. december)