Bruci v Ljubljani: kam po zabavo, glasbo, film, predstavo in umetnost 

Ko zaživi prestolnica ...

Objavljeno
30. september 2014 20.50
uho*Metelkova
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana

Ljubljana – Z jesenjo in prihodom brucev v mesto po svoje zaživi tudi prestolnica, ki na različnih področjih skrbi za pestro ponudbo dogodkov in prostorov, kamor lahko gredo študentske glave tako po kulturno sprostitev kot po svoj delček nočnega življenja.

Eden bolj priljubljenih placev je vsekakor Metelkova mesto, kjer se nekaj dogaja skoraj vsak večer. V Menzi pri koritu poleg glasbenih dogodkov organizirajo literarne večere, v Chanel Zeru in Gali hali pripravljajo koncerte in didžejevske dogodke, pri čemer ne zaostajata niti Jalla Jalla in klub Gromka. Kluba Tiffany in Monokel na Metelkovi skrbita za socializacijo gejev, lezbijk, biseksualnih in trans oseb, Tiffany ponuja svoje prostore tudi za redna srečanja, pogovore, razstave, debatno-filmske večere in literarna branja. Nekajkrat na leto oba kluba združita moči s priljubljenim lokalom Bikofe, ki v njunih prostorih organizira didžejevske zabave.

Bikofe pa ni edini lokal, ki se trudi za pestrost večernega dogajanja v središču mesta. Zadnje čase se je na ta zemljevid vpisal tudi lokal Centralna postaja, kjer ob četrtkih za gramofoni gostijo različne didžeje, medtem ko se ob petkih tega loteva lokal LP na Novem trgu. Za jam sessione v mestu skrbita lokal Prulček in jazz klub Gajo, nikakor pa ne kaže zanemariti niti kluba K4, ki letos praznuje 25 let delovanja.

Eden glavnih protagonistov urbanega kulturnega dogajanja v prestolnici je od leta 2009 vsekakor Kino Šiška, kjer se na leto zvrsti več kot 250 dogodkov.

Kino, gledališče in še marsikaj

Bruci, ki jih ne zanima zgolj nočno življenje, ampak bi od glavnega mesta želeli dobiti tudi odmerek filmskega in gledališkega dogajanja, naj pogledajo proti Miklošičevi in Kolodvorski ulici. Tam namreč domujeta Kinoteka in Kinodvor, ki v mestu skrbita za bolj zahtevne filmoljubce.

Medtem ko so rdeča nit filmskega programa Kinoteke retrospektive, posvečene posameznim avtorjem, ustvarjalcem, skupinam, gibanjem, žanrom, oblikam, obdobjem, teritorijem in tematikam, Kinodvor poleg izrednega nabora kakovostnih filmov velik poudarek namenja izkušnji obiska kina, podprti s posebnimi dogodki.

Mesto ponuja tudi gledališko izkušnjo. Poleg institucionaliziranih gledaliških hiš, ki jih v prestolnici ne manjka, je morda dobro spomniti na dve manjši gledališči, ki svojo majhnost nadoknadita predvsem s kakovostnim programom.

V Gleju, eksperimentalnem gledališču, kjer svoj prostor pod gledališkim soncem najdejo še neuveljavljeni avtorji, se že več kot štirideset let pojavljajo režiserji, dramaturgi, dramatiki, igralci, kostumografi, scenografi in drugi gledališčniki, med katerimi bi jih nemalo danes lahko označili za stebre slovenskega gledališča.

Tu je še Mini teater, ki deluje od leta 1999 in je bil ustanovljen z namenom, da bi okrepil ustvarjanje v postdramskem teatru in gledališču za mlado občinstvo. Na leto odigrajo okoli petsto predstav v Ljubljani, Sloveniji, zamejstvu in na mednarodnih festivalih, njihov program za mlado občinstvo pa se s posebno pozornostjo posveča inovativnim umetniškovzgojnim projektom.

V Ljubljani se seveda dogaja še precej več od zgoraj napisanega. Vsak bruc mora, jasno, izkusiti vsaj eno od številnih brucovanj, ki jih zanje organizira študentska organizacija ali kakšna od fakultet, tu pa so še glasbeni in drugi kulturni dogodki kopice društev, klubov in lokalov, ki jih nismo omenili.

V Zlatem zobu prirejajo glasbene dogodke v etno maniri, v parku Tabor je od spomladi do začetka jeseni pestro skoraj vsako soboto, ob torkih in petkih v Miklošičevi ulici zaživi klub komedije 10ka, pozabiti ne gre niti festivala Artish, na katerem se vsako zadnjo soboto v mesecu zbirajo slovenski ustvarjalci, prav tako ne bolšjega trga, ki ob nedeljah zasede Breg, za posebej alternativen nabor dogodkov pa skrbijo tudi v prostorih nekdanje tovarne Rog.