Če ne bo denarja za učitelje, NPZ ne bo

Sviz zahteva, da so učitelji za delo pri nacionalnem preverjanju znanja (NPZ) dodatno plačani.

Objavljeno
01. april 2015 17.24
Slovenija, Ljubljana, 01.02. 2005 - Poizkusno preverjanje znanja iz Slovenskega jezika na osnovnih olah. Preizkus ekstercov na O Preihov Voranc. foto: Bla Samec/ DELO.
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Predstavniki ministrstva za izobraževanje in sindikata Sviz so se dogovorili, da bodo na ministrstvu do sredine aprila pripravili spremenjen pravilnik o nacionalnem preverjanju znanja (NPZ). Če učiteljem ne bodo zagotovili ustreznega plačila, pa po besedah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja NPZ letos verjetno ne bo mogoče izvesti. Učitelji namreč za popravljanje NPZ po sedanjem pravilniku niso dodatno plačani, tema današnjega sestanka pa je bila ureditev dela učiteljev pri tem.

Kot je po sestanku medijem pojasnil Štrukelj, so ministrstvo obvestili, da je treba delo učiteljev pri izvedbi NPZ ustrezno ovrednotiti do maja. Tako so se po njegovih besedah dogovorili, da ministrstvo do sredine meseca pripravi spremenjen pravilnik, ki bo ovrednotil preverjanja. »Potem pa bomo videli, kako se lahko dogovorimo tudi za vsebinske spremembe NPZ, ki sedaj ni ustrezen«.

V sindikatu hkrati preverjajo, ali bi bili učitelji pripravljeni bojkotirati ta preverjanja, če zanje ne bi bili ustrezno plačani. Prvi podatki po Štrukljevih besedah kažejo, da bi bila udeležba v bojkotu »tako rekoč stoodstotna.« Če z ministrstvom ne bodo dosegli dogovora, je tako zelo verjetno, da NPZ letos ne bo mogoče izvesti.

Kakšno plačilo zahtevajo za delo učiteljev pri preverjanju NPZ, Štrukelj ne želi razkriti, saj je to vprašanje pogajanj. Po sedanjem pravilniku o NPZ v osnovni šoli namreč vrednotenje opravijo učitelji v okviru svoje letne delovne obveznosti in za to niso dodatno plačani. Da popravljanje omenjenih nalog ne more biti del rednega delovnika učiteljev, so najprej opozorili na Osnovni šoli Prule, v Svizu pa so nato začeli preverjati podporo morebitnemu bojkotu izvedbe letošnjega NPZ.