Elastomobili

Kako se je začelo? Šolam, ali še bolje zavzetim učiteljem, ki jim je mar za njihove radovedneže, smo dali par elastik.

Objavljeno
28. avgust 2015 16.14
Miha Kos
Miha Kos
elastomobíl -a m (ȋ) vozilo s štirimi ali dvema kolesoma, izdelano v osnovni šoli za namen tekmovanja elastomobilov, ki ga vsako leto organizira Hiša eksperimentov: izdelovati, popravljati elastomobile; elastomobil tipa raztegnjenec, elastomobil tipa zvitež / tekmovati z elastomobilom / ustvarjati elastomobile

Osnova

Slovar slovenskega knjižnega jezika še ne pozna te besede, zato sem jo za vsak primer in v pomoč že vnaprej pripravil, saj se ta beseda v slovarju slovenskega šolskega jezika pojavlja že zelo intenzivno 12 let.

Kako se je začelo?

Menili smo, da naša družba preveč rine v smer individualizma, nezainteresiranosti in povprečnosti. Sklenili smo dodati svoj delež na barikade branjenja znanja, učenja, ustvarjanja, kreativnosti, vztrajnosti in sodelovanja. Šolam, ali še bolje zavzetim učiteljem, ki jim je mar za njihove radovedneže, smo dali par elastik. »Ustvarite vozilo, katerega edini vir energije bosta ti dve elastiki,« smo jim še rekli. In lotili so se dela.

Prvi veliki finale tekmovanja je bil na kotalkališču v Tivoliju daljnega leta 2004. Na tla smo s kredo narisali širino proge. Štela je razdalja, ki jo je elastomobil prevozil, preden se je ustavil oziroma zavil s proge.

Inovativnost premika meje in spreminja pravila

Človek nikoli v svoji zgodovini ni imel ogromnih čekanov, strupenega ugriza ali ostrih krempljev. Pa je vendarle preživel v sovražnem okolju. Njegovo najmočnejše orožje so bili možgani, radovednost ter posledično kreativnost, ki je vodila do inovacij.

Ni potreboval čekanov, saj si je naredil klešče, ni potreboval strupenega ugriza, saj si je naredil lok, namesto krempljev pa je ustvaril nož. A ni se ustavil in rekel: »Zdaj vse vem.« Učil se je naprej in se izpopolnjeval.

Tako je tudi z elastomobili. Tekmovalci so se učili na svojih napakah, opazovali elastomobile drugih skupin in naslednje leto dosegli rekord − prišli so z enega konca kotalkališča na drugega. Tudi mi smo se izpopolnjevali in postavili progo v diagonalo. Zadostovalo je le leto dni in kotalkališče je postalo prekratko.

Tekmovanje smo preselili na atletski sadion Šiška, vsaka skupina pa je dobila na razpolago stezo širine dveh atletskih prog.

Zviteži

In zgodil se je zvitež. To je elastomobil, kjer elastika ni bila raztegnjena po dolžini, ampak zvita torzijsko. Zviteži so praviloma imeli le dve veliki kolesi in včasih dve manjši za držanje smeri.

Prvo leto je bil zvitež izjema, potem pa jih je bilo čedalje več. In podirali so rekorde. Kmalu je atletska steza postala prekratka, nismo pa seveda mogli zahtevati, da se elastomobili držijo atletske steze naokrog stadiona.

Letošnje tekmovanje ne bo več na atletskem stadionu ampak na Kongresnem trgu v Ljubljani v nedeljo, 13. septembra 2015, z začetkom ob 10. uri.

Tekmovalo bo 41 skupin iz 25 osnovnih šol.

Letos bodo imeli na voljo gorivo, sestavljeno iz ene elastike in ene vzmeti. In tekmovalo se bo po Kongresnem trgu navkreber. Kar nekaj »šikan« jih čaka. In težko delo in naporno tekmovanje.

Uspelo jim bo le z vašo pomočjo in spodbujanjem. In seveda s pomočjo lepega vremena. Tukaj pa ne morete pomagati. Na svidenje na 12. tekmovanju elastomobilov.

***

Miha Kos je direktor Hiše eksperimentov

Hišo eksperimentov lahko spremljate tudi na facebooku ali twitterju.