Ko udari strela!

Slovenija je ena najbolj udarom strele izpostavljenih držav v Evropi. Lani so zabeležili 45.644 strel, večino v poletnih mesecih.

Objavljeno
26. februar 2018 17.23
Ajda Kozjek
Ajda Kozjek

Strele najpogosteje treščijo v visoke objekte. V mestu v najvišjo stolpnico, v naravi v osamljeno drevo. Udar strele v stanovanjske objekte je tako silovit, da lahko poškoduje naprave, ki so priklopljene na omrežje. Za zaščito telekomunikacijskih omrežij in naprav pred impulzi previsoke napetosti in tranzienti (zelo kratka povišanja ali znižanja električne napetosti), ki nastanejo pri udarih strele, napakah na energetskem omrežju in pri pojavu statične elektrike, so razvili prenapetostne zaščite. Njihova naloga je, da omejijo napetost in odvedejo tokovni sunek.

»Zamujena poslovna priložnost se ne vrne«

V Mirnu pri Novi Gorici se je leta 1982 v garaži začela zgodba o uspehu podjetja, ki se je sprva imenovalo Elektromehanika Kogoj. Njegov ustanovitelj je Jože Kogoj, ki ga je že v otroštvu vodila želja po spoznavanju vsega novega.

Splet okoliščin ga je na njegovi poslovni poti pripeljal v svet telekomunikacij, kjer je prav na področju razvijanja prenapetostnih zaščit našel tržno nišo. Med bežnim pogovorom mu je strokovnjak s telekomunikacijskega področja namignil, da na trgu manjka določena letvica, namenjena za varovanje naprav predvsem pred udari strel.

»Korak za korakom«

Varovalna telekomunikacijska letvica je postala vodilni proizvod podjetja Elektromehanika Kogoj. Podjetje je imelo majhno število zaposlenih s široko mrežo zunanjih sodelavcev. S podjetjem Elektronabava iz Ljubljane so se dogovorili o trženju in prodaji letvice najprej v Sloveniji, Srbiji, Bolgariji in nato še v preostalih delih Jugoslavije. Omenjeno letvico so na Hrvaškem in v Srbiji kasneje neuspešno kopirali.

Družinsko podjetje A. J. Kogoj

Leta 1987 se je v obratovalnici zaposlila tudi Jožetova žena Andrejina. Zaradi naraščanja naročil sta zakonca vedno bolj razmišljala o odprtju podjetja, kar jima je omogočila nova zakonodaja. Leta 1990 sta se formalno prelevila v podjetje A. J. Kogoj, d. o. o. Čeprav je bila proizvodnja telekomunikacijske opreme kot visokotehnološke panoge vezana na multinacionalke, se je vedno našel prostor tudi za nove in manjše proizvajalce. Rast podjetja je bila do leta 1993 precej enakomerna, naslednje leto pa se je obseg proizvodnje in prometa podvojil. Največje prednosti podjetja so bile inovativnost, prodornost in sposobnost za uskladitev ponudbe s potrebami na izbranem trgu. S tem je podjetje doseglo status vodilnega proizvajalca prenapetostnih zaščit in opreme za telekomunikacijska omrežja na območju nekdanje Jugoslavije.

Leta 2008 so se odločili za zaprtje podjetja. Eden glavnih globalnih vzrokov je bil prihod optike in mobilne telefonije, saj na teh omrežjih ni prenapetostnih udarov. Drugi vzrok je bilo zmanjšanje povpraševanja na trgih nekdanje Jugoslavije. Dejstvo je, da so prenapetostni zaščitni moduli, ki so imeli nove kakovostne drugostopenjske zaščitne elemente, z razvojem postali skoraj neuničljivi. Zaprtje podjetja je bilo izvedeno v racionalnem trenutku, brez finančnega izčrpavanja in brez večjih težav za zaposlene.

Prava vizija in filozofija upravljanja podjetja ter razvoj inovativnih produktov, ki lahko v današnjem času predstavljajo navdih mladim podjetnikom, so Jožetu in Andrejini Kogoj prinesli nagrado za podjetnika leta 1992 in nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Več o podjetju, njegovih začetkih in strelah pa lahko do 25. novembra 2018 izveste tudi v Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu.

***

Ajda Kozjek, kustosinja, Tehniški muzej Slovenije