Kabinet čudes: Lesena punčka iz Bele krajine

Po zanimivem odkritju je lesena izrezljana punčka našla svoj novi dom v Celju, na stalni razstavi Brlog igrač.

Objavljeno
26. november 2015 19.17
Jožica Trateški
Jožica Trateški

Z odprtjem prvega slovenskega otroškega muzeja pred dvajsetimi leti je Muzej novejše zgodovine stopil naproti najmlajši muzejski publiki.

Razstave so blizu otrokom tako po vsebinski kot oblikovni plati, so interaktivne in privlačne. Obogatene so z različnimi programi, ki omogočajo usvajanje novih znanj in spoznanj.

Po večletni praksi menjevanja občasnih avtorskih in gostujočih razstav je otroški muzej v letu 2014 dopolnil svoj vsebinski koncept. Že skoraj dve leti komunicira z obiskovalci tudi s stalno razstavo Brlog igrač, ki predstavlja več kot štiristo igrač iz nacionalnega in mednarodnega prostora.

Najstarejše med njimi so bile izdelane ob koncu 19. stoletja, najnovejše v letu 2013. Večino razstavljenih igrač smo izbrali iz naših muzejskih zbirk, druge so posredovali kolegi iz slovenskih in tujih muzejev in zasebni zbiralki.

Razstavljeno gradivo sestavljajo doma narejene in kupljene igrače, s katerimi so se otroci igrali v mestih in v ruralnih okoljih.

V oddelku otroškega muzeja delujeta zbirki Otroško življenje in Dobra igrača. Zasnova Zbirke otroško življenje je povezana z odprtjem otroškega muzeja v letu 1995 in jo omejuje pojem otroštva. Glavnino muzealij pridobivamo z donacijami, saj nas skrbni posamezniki, tako otroci kot odrasli, ki jim je mar za dediščino, informirajo o zanimivih predmetih. Mnoge med njimi uvrstimo v zbirko.

Zbirka predstavlja bivanje otroka v družbi od začetka 20. stoletja, s poudarkom na otroški igri. Obsega igrače, družabne, didaktične, konstrukcijske igre, otroško literaturo, otroške vozičke, pohištvo in opremo, tekstil in obutev, šolske potrebščine, športno opremo in vse ostalo povezano z otroškim vsakdanom. V zbirki je inventariziranih več kot štiri tisoč muzejskih predmetov.

Lesena punčka je na ogled na stalni razstavi Brlog igrač v otroškem muzeju. Foto: Jožica Trateški/MnZC

Muzealije iz zbirke so stalno ali občasno razstavljene na razstavah v muzeju, na gostujočih razstavah po Sloveniji in tujini, sicer pa jih skrbno hranimo v depoju.

Leseno punčko smo pridobili v zbirko po odprtju stalne razstave Brlog igrač. Zaradi njene posebnosti, umetelno in skrbno izrezljane in okrašene podobe, pa smo ji kasneje našli prostor na stalni razstavi.

Zgodba o leseni punčki iz Bele krajine je povezana z njenim odkritjem.

Ko je gospa Darinka Kladnik pred približno dvajsetimi leti zbirala gradivo za novo knjigo Sto slovenskih krajev, jo je pot zanesla v etnološko zanimive Adlešiče v Beli krajini.

Takole se spominja svojega odkritja:

»Ležala je na tleh, za neko drvarnico. Očitno pozabljena. Zdela se mi je zanimiva kot izdelek domače obrti. Sprva nisem niti vedela, da gre za otroško igračo. Zanimalo me je ali bi jo lahko odkupila, pa mi je lastnik domačije, zdaj že pokojni Alojz Cvitkovič dejal, da o tem odloča njegova vnukinja. To je bila njena igrača. Omenil je, da je bila izdelana pri njih doma, ko je bil majhen. Na osnovi tega domnevam, da je nastala pred kakimi 80 do 100 leti. Kdo jo je izdelal, njegov oče ali kdo drug, ni povedal. Ko sva se srečali z deklico, je ona, kot prava trgovka dejala: »Če mi prinesete Barbiko, lahko odnesete leseno punčko«. Kupila sem jo v neki oddaljeni trgovini in se ob tem čudila, da jo sploh imajo v tako zakotnem kraju. Deklica jo je stisnila k sebi, mi na hitro izročila leseno punčko in rekla navdušeno: »Zdaj imam Barbiko!« Barbike so bile takrat nadvse priljubljene tudi na slovenskem podeželju.«

Lesena punčka je vpisana v Zbirko otroško življenje z oznako OŽ3975. Mere punčke: 35 x 7 x 6 cm. Foto: Sherpa

***

Jožica Trateški, kustodinja, Muzej novejše zgodovine Celje.