Kabinet čudes: Ropotajoča legenda

Ameriški tank sherman še vedno vzbuja strahospoštovanje, privablja obiskovalce in, nenazadnje, polni kinematografe.

Objavljeno
01. december 2014 12.52
Janko Boštjančič
Janko Boštjančič

Verjetno ni ljubitelja akcijskega filma, ki bi spregledal nov vojni film Davida Ayerja FURY (Bes) z Bradom Pittom v glavni vlogi. Film je med ljubitelji vojaške zgodovine in vojaške tehnike požel veliko zanimanje, saj v njem nastopa množica originalnih tankov in druge vojaške tehnike iz druge svetovne vojne. Med njimi vsekakor izstopa tank glavnega igralca z oznako Fury. Gre za tank sherman, eno najbolj znanih in pogostih tankovskih konstrukcij druge svetovne vojne.

Srednji bojni tank M4 sherman je dobil svoje ime po slavnem generalu iz ameriške državljanske vojne Wiliamu T. Shermanu, v skladu s tradicijo ameriške vojske, ki svojim tankom pripenja imena pomembnih generalov iz vojaške zgodovine ZDA, najpogosteje prav iz obdobja državljanske vojne. Zanimivo je, da najdemo med imeni generale tako poražene konfederacijske vojske (Stuart, Jackson), kot tudi zmagovite severnjaške armade (Sherman, Grant).

General Sherman je bil eden najslavnejših vojskovodij severnjaške vojske. Izkazal se je kot izjemen poveljnik in vojaški strateg, ki pa je bil deležen tudi hudih kritik zaradi uporabe taktike »požgane zemlje«, ki jo je uporabljal kot obliko totalne vojne proti nasprotniku. Sherman tako velja tudi za »prvega modernega generala«. Leta 1869 je postal poveljnik armade in na tem položaju ostal vse do leta 1883.

Shermani so sodelovali tudi na sovjetskem bojišču

Tank M4 sherman velja za prvo pravo sodobno tankovsko konstrukcijo, razvito in proizvedeno v ZDA, saj je praktično v vseh pogledih presegel predhodnika M3 lee/grant. S shermanom so tudi zahodni zavezniki dobili vozilo, ki je bilo, vsaj do prihoda nemškega pantherja, enakopravno ali celo boljše od primerljivih nemških oklepnikov. Po obsegu in dolgotrajnosti proizvodnje med samo vojno je M4 zaostal le za sovjetskim T-34. Skupaj je bilo proizvedenih blizu 50.000 shermanov, samo v verziji M4A3 več kot 11.000 vozil.

Osnovno oborožitev tega tanka je predstavljal top kalibra 75 milimetrov, ki pa kmalu ni bil več kos nemškemu oklepu, zato so začeli postopno uvajati daljši top kalibra 76 milimetrov. Visoko silhueto in slabšo zaščito je M4 nadomeščal z boljšo mobilnostjo in mehanično zanesljivostjo. Na podlagi njegovega preizkušenega podvozja pa so nastajala številna namenska vozila, kot so lovci na tanke, izvlečno-inženirska vozila in samovozna artilerija.

Ogromen obseg proizvodnje in njena standardizacija proizvodnje sta pripeljala do situacije, ko so posamezne ameriške pehotne divizije imele na voljo več tankov kot celotne nemške oklepne divizije. Med prejemniki shermanov se je v drugi svetovni vojni znašla celo Sovjetska zveza, M4 pa je igral pomembno vlogo tudi po letu 1945: v korejski vojni, arabsko-izraelskih spopadih in celo v indijsko-pakistanskem konfliktu leta 1965.

V Jugoslavijo z ameriško pomočjo

Na območju Jugoslavije shermanov med drugo svetovno vojno ni bilo, k nam so prišli kot del ameriške vojaške pomoči Jugoslaviji po sporu Beograda z Informbirojem. Donacija vojaške opreme in orožja je bila nepredstavljivo velika (več o njej najdete v spletnem katalogu razstave Oklep svobode), med drugim orožjem in oklepnimi vozli pa je JLA dobila tudi 599 tankov sherman. To je omogočilo popolnitev vrzeli v oklepnih enotah, ki so nastale po prekinitvi sovjetskih dobav leta 1948 in reorganizacijo tankovskih enot. Jugoslavija je tako formirala pet tankovskih brigad (po 80 shermanov v vsaki) in štiri tankovske bataljone (s po 31 shermanov).


                                                      Foto osebni arhiv Renato Trampuž

Sprva so ZDA nameravale Jugoslaviji poslati starejšo verzijo M4A1, ki pa je imela slabši motor in oborožitev, na kar JLA ni pristala. Po pogajanjih je prišlo do kompromisa in poslana je bila verzija M4A3, ki je imela starejši model kupole, vendar z močnejšim topom kalibra 76 milimetrov. Ta verzija je nosila oznako M4A3E4. Vsi dostavljeni shermani so imeli opravljen predhodni remont in so dejansko predstavljali izjemno uporaben in kvaliteten oborožitveni sistem.

Shermani so se v JLA obdržali do začetka sedemdesetih let, ko so bili zaradi zastarelosti in prihoda sodobnih sovjetskih tankov poslani v rezervne enote in nato na številne poligone, kjer so večinoma služili kot tarče za preizkušanje protioklepnega orožja. Vod shermanov se je najdlje ohranil na otoku Visu, kjer naj bi služil kot topništvo obalne obrambe, saj mu je njegova ožja vozna konstrukcija omogočala hitre premike po ozkih otoških poteh.

***

Mag. Janko Boštjančič je vodja projekta Park vojaške zgodovine.

V zbirki Parka vojaške zgodovine sta na ogled dva shermana, oba iz kontingenta ameriške vojaške pomoči v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Eden je razstavljen v prvem paviljonu tankovsko artilerijske zbirke, med tanki iz druge svetovne vojne, drugi pa je, kot eden najbolj znanih in prepoznavnih tankov, postavljen ob samem vhodu v Park.