Kabinet čudes: Žerjav za dva

Kako podrobneje preizkusiti samega sebe prek resnice v znanosti ali tehnologiji? Testirajte se s tem eksperimentom.

Objavljeno
10. november 2014 16.21
Miha Kos
Miha Kos
Ljudje nimamo preveč radi, da nas testirajo drugi, sami pa se prav radi. Kolikokrat smo se veselili, da bomo naslednji dan vprašani v šoli, pisali test v srednji šoli ali odgovarjali na izpitu? Kolikokrat pa z veseljem testiramo sebe; se vzpnemo na kakšen hrib, preplavamo daljšo dolžino v bazenu ali morju, skuhamo novo jed, naredimo še kak drugačen eksperiment.

Človeštvo ima v sebi vžgano željo po raziskovanju in odkrivanju ter testiranju novega. In prav to spodbujata naša Hiša in Hiška eksperimentov.

Vsi njuni eksperimenti ponujajo podrobnejše preizkuševanje samega sebe prek nekih dejstev v znanosti ali tehnologiji. Eden še posebej zanimivejših je eksperiment, ki smo ga poimenovali »Žerjav za dva.«

Žerjav za dva

Eksperiment spodbuja timsko delo. Na vsako stran eksperimenta namreč mora sesti po eden in v vsako roko prijeti vrvico. Vse štiri vrvice so na drugi strani povezane in pritrjene na tristrani kavelj. S pravilno usklajenim popuščanjem in zategovanjem posameznih vrvic lahko kavelj premikaš levo-desno, naprej-nazaj ter gor-dol. Tako lahko izvajalca ulovita domine in jih preneseta nekam na drugo stran eksperimenta.

Moj najboljši dan v življenju

Odzivi obiskovalcev so bili vsi po vrsti spodbudni:

»Meni je v Hiši eksperimentov bilo všeč čisto vse in pridite še kdaj,« je dejala Nika Lebar.

»Prosim vas, naj se vrnejo!« je skrbelo Aneja Škvorca, tudi iz 3. b dvojezične Osnovne šole 1 Lendava.

Peter Gerenčar iz 5. c iz iste šole pa nam je priznal: »Dan, ko nas je obiskala, Hiša eksperimentov, je bil moj najboljši dan v življenju. Najbolj zanimiv je bil prepad, ker je bilo kot brezno brez dna. Do zdaj nisem vedel, da se v daljši cevi sliši glasneje. Želim si, da bi ta dan bil vsak dan. z veseljem sem poslušal raketo s šumečo tableto.«

Brez skrbi, z veseljem bomo s Hiško eksperimentov še prišli na šole, kjer smo že bili, seveda pa bomo z veseljem obiskali še druge slovenske kraje.

Ostanite radovedni, postavljajte si vprašanja in iščite odgovore nanje. In mirno recite: »Tega pa ne vem,« ko česa ne veste! To še posebej velja za starše in učitelje.

Miha Kos je direktor Hiše eksperimentov

Hišo eksperimentov lahko spremljate tudi na Facebooku ali Twitterju

***

Kot odgovorna medijska hiša, ki svoje družbene vloge ne vidi zgolj v informiranju javnosti, ampak veliko pozornosti namenja tudi svoji izobraževalni funkciji, smo v sodelovanju z ducatom kulturno-izobraževalnih institucij za vas pripravili rubriko Kabinet čudes, v kateri vas bomo dvakrat na teden (ob torkih in petkih) skozi poučne zgodbe popeljali v čudežni svet znanja.

V projektu so nam svoje znanje posodili Hiša eksperimentov, Slovenski etnografski muzej, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij, Živalski vrt Ljubljana, Park vojaške zgodovine, Mestni muzej Ljubljana, Muzej narodne osvoboditve Maribor, Tehniški muzej Slovenije, Moderna galerija in kobariški Muzej prve svetovne vojne.

Želimo vam obilo bralnih užitkov pri odkrivanju novega.