Kabinet čudes: Znanstival

Se znate ustaviti? Vas še veseli sodelovati? Letos lahko spet zdravite svojo tremo s tekom po nenewtonovski tekočini.

Objavljeno
27. april 2015 19.47
Miha Kos
Miha Kos

Nekoč smo se po cele dneve igrali na dvorišču in ulici. Igra je bila hkrati učenje motoričnih sposobnosti, raziskovanje materialov, hitrega sklepanja in socialnih veščin. Tudi Hiša eksperimentov ima svoje »dvorišče« - v času Znanstivala to postanejo ljubljanske ulice, mostovi in trgi.

Najkrajša pot je lahko zelo površna

Svet premalo razmišlja. Najlažje je izbrati najkrajšo in površno pot: namesto branja knjige - prelistanje kratke vsebine na internetu; namesto druženja na izletu ali hoji v hribe - posedanje po barih; namesto pogovora - nekaj SMSov; namesto vožnje s kolesom po dežju v primernih oblačilih - vožnja z avtom. Tudi sam se včasih zapeljem z avtomobilom. Razveselim se oranžne luči na semaforju - takrat se ustavim in imam celo minuto časa za premišljevanje o čemerkoli. Hudo mi je za tiste, ki takrat še posebej pohodijo plin in se skozi križišče katapultirajo. Prikrajšani so za dragoceno enominutno »meditacijo«.

Z Znanstivalom smo začeli pred sedmimi leti in ga ustvarili za tiste, ki se znajo ustaviti, ki še znajo prisluhniti in ki jih veseli sodelovati. Nismo imeli želje, da na hitro nekaj postavimo in na hitro uspemo. Načrtovali smo ga tri leta, da je ideja dovolj dozorela. Pravzaprav še zori in še raste. Delamo napake, a če se iz njih učimo, to niso napake ampak proces učenja.

Osnova so znanstveni šovi

Hiša eksperimentov je lani praznovala svojo polnoletnost. Ja, obstajamo že 18 let. V tem času je Hiša dozorela. Spoznali smo mnogo dobrih izvajalcev znanstvenih šovov in dogodivščin - tako domačih kot tujcev.

Dober znanstveni šov je tisti, ki obiskovalce spodbudi v debato z izvajalcem, v debato z ostalimi obiskovalci in zlasti v debato s samim seboj še daleč po tem, ko je že končana. Dober izvajalec znanstvenih šovov ne uči ampak navdušuje za temo, spodbuja k razmišljanju in vsaj med obiskovalce željo po raziskovanju teme še naprej, tudi ko si v varnem zavetju svojega doma.

Foto Hiša eksperimentov

Težava izobraževalnega sistema je v tem, da hočejo mnogi učitelji učiti, namesto da bi navduševali za učenje: »Kar se Janezek nauči, to Janez zna!« in ne »Kar je Janezka naučil učitelj, to Janez zna.«

Delavnice - DRZNI eksperimenti

Društvo za znanost in izobraževanje DRZNI v času Znanstivala v našem napihljivem šotoru izvaja delavnice, kjer dajo obiskovalci duška svoji radovednosti. Iz enostavnih predmetov izdelajo različne leteče objekte, mešajo barve, ustvarjajo glasbene inštrumente ... Ustvarjajo povezave med svojimi rokami in možgani - razvijajo svojo motoriko, hkrati pa se učijo znanstvenega razmišljanja - postavljanja hipotez in njihovega preverjanja.

Foto: Hiša eksperimentov

Pri tem je ključnega pomena, da delajo napake oziroma, da se zmotijo. Namreč, potreben je pogum, da se ne bojiš svojih napak. Ob napakah se učimo in kar je še pomembneje: ko človek iz idej, ki jih koti v svoji glavi, preide v njihovo izvedbo, naredi velik korak. Če se zaveda, da so napake na tej poti potrebne spremljevalke za boljši končni izdelek, ni več miselnih ovir.

Učenje nastopanja v javnosti

Mnogi imajo ali pa smo imeli težave z nastopanjem v javnosti. Za tiste in tudi druge imamo zdravilo: Znanstivalov spektakel, kjer te atraktivni eksperiment »hipnotizira«, da uživaš, medtem ko nastopaš v javnosti. Tako smo to dve leti počeli s kolesarjenjem po žici čez Ljubljanico.

Foto: Hiša eksperimentov

Letos pa boste lahko spet zdravili svojo tremo s tekom po nenewtonovski tekočini - saj veste, po tisti, na katere površini ostaneš, če tečeš, in se potopiš, če se ustaviš.

Zato v soboto, 6. junija, pridite na Prešernov trg v lahki obutvi, ki jo lahko hitro sezuješ in stecite po tekočini. Ali pa ustavite in se malce potopite. Uživali boste ob nastopanju v javnosti.

Prav tako pa obiščite tudi naš Vrt eksperimentov, kjer bodo svojo tremo v nastopanju v javnosti zdravile še druge institucije, ki promovirajo izobraževanje.

Skratka, dragi Slovenci in Slovenke, čim večkrat si vzemite čas za premislek, čas za sebe, čas za komunikacijo, čas za nasmeh, čas za prijaznost do drugih.

In seveda, vzemite si čas za Znanstival: od 5. do 7. junija letos.

***

Miha Kos je direktor Hiše eksperimentov

Hišo eksperimentov lahko spremljate tudi na Facebooku ali Twitterju