Kaj je pomembno ob vpisu na srednjo šolo?

Vprašali smo dijakinje in profesorici osnovne in srednje šole.

Objavljeno
16. februar 2016 18.24
jsu-Iza Jaklič in Lučka Diaci
Sonja Merljak, Sandra Hanžič
Sonja Merljak, Sandra Hanžič
Najpomembneje je, da šolo obiskujejo prijazni dijaki

Vpis v srednjo šolo ni tako lahka izbira, kot se morda nekaterim zdi. Pomembno je, da šola izpolnjuje naše želje: da nam omogoča dobro izobrazbo, da hodimo v copatih po šoli, da kuhajo dobro hrano, da so na tej šoli učitelji, ki znajo motivirati učence, da imajo različne zanimive krožke, dolge in pogoste ekskurzije. A najpomembneje je to, da šolo obiskujejo prijazni dijaki.

Udeležili sva se lanskih informativnih dni, šli na različne prireditve odprtih vrat, a to ni dovolj za odločitev. Vprašali sva tudi starejše dijake, starše, znance, kakšno je njihovo mnenje o šoli, ali razmišljajo o prepisu, so zadovoljni z učitelji, sošolci in šolo na splošno. Ker veva, da ima vsak svoje mnenje, odločitev ne bo lahka.


Iza Jaklič in Lučka Diaci,dijakinji OŠ Vič, foto Jože Suhadolnik

In tukaj nastopi najin razmislek. Kje se vidiva in kje ne. Veliko vlogo igra tudi oddaljenost šole. Ne veva, ali je vredno porabiti dve uri vožnje na dan, ko pa bi lahko ta čas izkoristili za učenje, druženje in ne nazadnje spanje.

Aprila se bova vendarle morali odločiti. Najina izbira še ne bo dokončna, za možnost vpisa bodo pomembne tudi ocene, zato se v tem šolskem letu posebno trudiva in posvečava šoli veliko časa.

Najhuje, kar se lahko devetošolcu zgodi, je, da zaradi ocen ne pride na želeno šolo. Upava, da nama bo vpis uspel in bova devetletko uspešno in veselo končali in tako uspešno in veselo vstopili v gimnazijo.

Že med vpisom na srednjo šolo sem razmišljala o fakulteti

O vpisu na fakulteto sem začela razmišljati hkrati z vpisom na srednjo šolo. V štirih letih se je marsikaj spremenilo, vendar mi je to pomagalo, da sem ostala motivirana. Že v prvih letih gimnazije sem raziskovala, kakšne so moje študijske in poklicne možnosti. Informativnih dni sem se udeležila že lani in se jih bom tudi letos. Zavedam se, da ne bom mogla dobiti realne predstave o študiju, vendar bom lahko postavljala vprašanja in videla prostore.

Informacije iz prve roke so najpomembnejše. O študiju se bom pogovarjala z znanci ali prijatelji, ki že študirajo na izbrani fakulteti. Tako bom dobila največ pristnih informacij in izvedela za vse plati študija in študentskega življenja.

Manca Dolinar, četrtošolka, Gimnazija Vič, foto Jože Suhadolnik

Na naši šoli je organiziran poklicni maraton. To pomeni, da pridejo študentje in profesorji z večine ljubljanskih fakultet predstaviti študijske programe, način študija, poklicne možnosti. Sejma Informativa se nisem nikoli udeležila, ker lahko dovolj podatkov dobim na spletnih straneh fakultet, na informativnih dneh in med kariernim svetovanjem. To je pravzaprav pogovor s šolsko psihologinjo. Poteka individualno in je zelo koristen tako za tiste, ki že vedo, kam se bodo vpisali, kot tudi za tiste, ki tega še ne vedo. Psihologinja zna dobro svetovati tudi glede študija v tujini. Vpis na fakulteto je velika odločitev, za katero se je treba odločiti tehtno, čeprav nas življenje potem privede do drugega poklica. Prav zato se mi leto pavziranja po končani gimnaziji sploh ne zdi neumna odločitev.

Pomembnejše je, da ste pripravljeni na življenje kot na teste

Za mnoge učence je izbira srednje šole vse prej kot lahka. Iskreno si želim, da vas pri tem ne bi omejevale ocene in zbiranje točk. V večini šol in v našem dojemanju je ocena pogosto usmerjena zgolj v preteklost. A to so le številke, meritve, izračuni, statistika. Vse najpomembnejše vrednote v življenju so neizmerljive, ne moremo jim določiti številčne vrednosti. Kako lahko izmerimo in ocenimo sočutje, entuziazem, prijaznost, dobroto, poštenost in ljubezen? Če poleg znanja premorete te vrednote, boste svetu dali, kar najbolj potrebuje.

Saša Kosten Zabret, OŠ Preserje pri Radomljah. Foto Leon Vidic

Ob usvajanju znanja iz učnih načrtov ste pridobili še mnogo drugega znanja. Pomembnejše je, da ste pripravljeni za življenje kakor na različne teste in preverjanja. Šola ne izmeri tega, da pomagate mlajšim in razumete druge, da ste samozavestni v nastopu, plešete in pripravljate različne prireditve, da kolesarite, kiparite ali kuhate. To bo vrednotilo življenje samo! Zaupajte vase, zavedajte se svojih prednosti in močnih področij. Čeprav vas zdaj zanima več stvari in se težko odločate za le eno smer oziroma šolo, izhajajte iz tega, kje se vidite čez deset ali 20 let. Že danes delodajalci zaposlujejo osebe s širšim spektrom znanj, z različnimi veščinami in z izkušnjami na več področjih.

Bodoči srednješolci, želim vam, da se ob izobraževanju osebnostno razvijate in (z)rastete v uspešne učence, samozavestne, zadovoljne posameznike ter poštene, učinkovite in odgovorne državljane.

Ne izberite lažje šole, ampak tisto, ki vam bo pomagala uresničiti cilje

V najstniških letih delamo velike korake: spoznavamo sebe, gradimo svojo osebnost, odločamo se za poklicno pot. To se sliši naporno, kajne?

Dobra novica: če si nečesa res želite, si boste za svoj cilj tudi prizadevali. In boste uspešni.

To velja tudi pri izbiri srednje šole. Izberite šolo, na katero boste radi hodili in se boste na njej dobro počutili.

Pomembno je vedeti, kaj želite iz sebe narediti. Naj vam šola, ki si jo boste izbrali, pomaga uresničiti te cilje. Naj vas pri tem ne vodi želja, da bi si izbrali lažjo šolo. S takšno izbiro ne boste postali močna, samozavestna oseba, temveč prej izguba, ki caplja za svojimi željami, te pa se razblinjajo kakor milni mehurčki.

Mateja Gomboc, Škofijska klasična gimnazija, foto Igor Zaplatil

Hoditi v srednjo šolo je fino. Tam se vsako uro dogaja kaj novega, tam vas čaka veliko neznanega, tam boste dobili prijatelje. Tam so odmori za druženje s prijatelji in zaslužene počitnice. Hoditi v srednjo šolo včasih tudi ni fino. Morda vas je strah napornih testov, zahtevnega spraševanja, strogih učiteljev. Ne bojte se! Če se boste učili, boste znali. Na šolah vam bodo mnogi tudi pomagali, ker jim ni vseeno, če ste žalostni ali poraženi.

Še nekaj je pomembno: kako boste preživeli čas v šoli. Če ne boste zbrani pri pouku, se boste morali več učiti popoldne in celo - ojej! - poleti. Ko bi se morali družiti s prijatelji, boste prebirali zapiske in se bali naslednjega jutra. Zato - imejte se radi in si privoščite polnost življenja.