TEDxFDV: Kaj se da naučiti iz kaosa?

Odgovor bodo danes iskali govorci na četrtem dogodku TEDxFDV, ki ga boste lahko na Delo.si spremljali v živo od 17. ure naprej.

Objavljeno
20. april 2015 18.16
Uredništvo Delo.si
Uredništvo Delo.si

Globalna mreža konferenc pod skupnim imenom TED (okrajšava angleških besed za tehnologijo, zabavo in oblikovanje) je vzniknila zdaj že davnega leta 1984 kot plod ideje arhitekta Richarda Saula Wurmana, danes pa njene aktivnosti vodi fundacija angleškega medijskega milionarja Chrisa Andersona Sapling Foundation, ki si je za cilj zadala »spodbujanje širjenja velikih idej«. S tem ciljem je organizirala tudi serijo neodvisnih lokalnih dogodkov TEDx, enega izmed njih pa letos že četrtič zapored organizira ljubljanska fakulteta za družbene vede pod imenon TEDxFDV.

Kot pojasnjujejo organizatorji, za TEDxFDV veljajo enaki pogoji kot za druge dogodke, ki potekajo pod licenco TED, kar pomeni, da imajo nastopajoči na voljo največ 18 minut za navdihujoč govor, s katerim posredujejo svojo idejo. Da bi ta dosegla čim širše občinstvo, so govori pozneje dostopni brezplačno tudi na spletni strani TED.com, temeljni namen pa je, kot rečeno, širjenje idej in inovativnosti ter spodbujanje razprave o ključnih družbenih izzivih.

Osrednje geslo letošnjega dogodka TEDxFDV je kaos oziroma natančneje, kako se ljudje spopadamo s kaosom v svojih življenjih, kako ga je mogoče obvlad(ov)ati in se iz njega učiti. Odgovore bo ponudila peterica nastopajočih: profesor komunikacijskega menedžementa na FDV in soustanovitelj Pristopa dr. Dejan Verčič, deskarka na snegu in državna prvakinja v drsanju na ledu Janja Zdovc, ki jo je bolezen stala športne kariere, ne pa tudi življenjskega elana, ambasadorka upanja in »marketinški coach« Lenja Faraguna, aktivistka na področju človekovih pravic in kreativnega aktivizma Nina Perger in svobodni novinar in fotograf, predvsem pa svetovni popotnik Zvone Šeruga.

Vabljeni k ogledu dogodka na spletni strani Dela, ki je tudi podpornik letošnjega dogodka TEDxFDV.


Watch live streaming video from delosi at livestream.com