Mencanje ministrstva ogroža učenje mladih

Program Pum: Zamuda pri podpisu pogodb z izvajalci. Mentorje odpuščajo, čeprav mladi trkajo na vrata.

Objavljeno
28. december 2015 18.37
shutter/tabla
Blaž Račič
Blaž Račič
Radovljica – Čeprav je vlada oktobra program Projektno učenje za mlajše odrasle (Pum) uvrstila med projekte, ki bodo sofinancirani iz virov EU, ministrstvo za delo še vedno ni podpisalo pogodb o sofinanciranju z izvajalskimi organizacijami tako, da programa na začetku novega leta, kot je bilo predvideno, ne bodo začeli izvajati.

»Program, ki smo ga gradili dolga leta, uničujejo z zavlačevanjem pri potrjevanju programa na ministrstvu za delo,« je dejala Mateja Rozman Amon, direktorica Ljudske univerze Radovljica, ki je ena od 15 izvajalk programa Pum. Vlada je potrdila program, ki za Pum za leto 2016 predvideva 3,1 milijona evrov, za leto 2017 pa 1,3 milijona evrov (skupaj za dve leti malo manj kot 4,5 milijona evrov) in naj bi bil sofinanciran predvidoma do konca leta 2021. Program bi morali začeti izvajati že septembra ob začetku novega šolskega leta, a še vedno nimajo podpisanih pogodb o financiranju.

Skrb za ranljive le na papirju

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Anja Kopač Mrak, pravijo, da »pogodbe niso sklenjene, ker je program še v pripravi oziroma je že pripravljen in bo šel kmalu v potrjevanje na organ upravljanja (predvidoma januarja 2016), kdaj bo potrjen, pa ne moremo točno napovedati«. Na ministrstvu trdijo, da si od potrditve programa v vladi (to je od sredine oktobra) prizadevajo, »da bi upravičenci do sredstev lahko čim prej začeli oziroma nadaljevali delo«, vendar tega v dveh mesecih in pol niso dokazali.

Zakaj program še ni potrjen in kdo je odgovoren za zamudo, ki mentorje in mlade pušča v negotovosti, na ministrstvu niso pojasnili, čeprav, kot pravi Mateja Rozman Amon, mladi brezposelni in osipniki predstavljajo eno od ranljivih skupin, ki naj bi bile deležne prioritetne pozornosti socialnih politik. Na leto je v program Pum vseh izvajalskih organizacij v Sloveniji vključenih več kot 400 mladih. Mladi, ki so zaradi različnih vzrokov prekinili šolanje in pot v normalno življenje iščejo tudi v programu Pum, mencanja države ne razumejo, njihove osebne stiske pa se poglabljajo, opozarja Rozman Amonova. Poudarila je, da na ta način pomagajo mladim, ki so v težave zašli zaradi neurejenih razmer v družini (nasilje, spolni napadi na mladoletne), posledice odlašanja s potrjevanjem programa pa so za mlade lahko zelo hude in dolgoročne.

Odpuščajo, čeprav delo je

Ker izvajalske organizacije za program Pum, ki je bil na ravni EU prepoznan kot zelo uspešen, nimajo denarja, so bile prisiljene odpuščati mentorje, ki so posebej usposobljeni in imajo specifična znanja za delo z osipniki – mladimi, ki niso končali šolanja. Z odpuščanjem usposobljenih kadrov izvajalske organizacije ostajajo brez specifičnih znanj za delo z mladimi in tako nastaja nepopravljiva škoda, pravi Ida Smajlagič – še zadnja zaposlena od treh mentoric v Pumu Zagorje, ki deluje v okviru tamkajšnjega regionalnega centra za razvoj. Drugi dve mentorici so odpustili zaradi pomanjkanja denarja, čeprav »mladi vsak dan trkajo na naša vrata«, opozarja Smajlagičeva, ki se boji, da bi se zamuda lahko zavlekla do novega šolskega leta. Po potrditvi programa bodo morali spet usposabljati nove mentorje, kar bo povzročalo dodatne stroške, še dodaja sogovornica.