Na 7. Informativi tudi o šolanju v tujini

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani se danes in jutri predstavljajo tudi mladi oblikovalci in policija.

Objavljeno
23. januar 2015 12.01
INFORMATIVA
Sonja Merljak, šolstvo
Sonja Merljak, šolstvo

Informativo, sejem izobraževanja in poklicev, vsako leto obiščejo predvsem osnovnošolci in dijaki, saj lahko na enem mestu pregledajo ponudbo izobraževalnih programov in se seznanijo tudi s priložnostmi za študij in delo v tujini. Prednost sejma je še, da lahko razstavljavce vprašajo, kar jih zanima, in tako pred že informativnimi dnevi zožijo svoj izbor.

Na voljo so tudi informacije o poklicih in druge pomembne informacije, povezane z izobraževanjem, denimo informacije o možnostih za pridobitev štipendij, mednarodni mobilnosti in priložnostih za zaposlitev.

Lani je sejem obiskalo 21.000 obiskovalcev, v letošnjem letu jih, kot pravi Lara Petkovšek iz podjetja Proevent, pričakujejo okoli 20.000.

Danes in jutri se obiskovalcem predstavljajo srednje šole in šolski centri, višje strokovne šole, visoke šole, fakultete, pa tudi tuje izobraževalne institucije (Univerza iz Celovca, ameriška mednarodna šola v Salzburgu, srednja in visoka šola za turizem iz Bad Gleichenberga, šola za turizem in hotelirstvo iz Švice, Francoski inštitut v Sloveniji).

Letos se na Informativi posebej predstavlja tudi Policija, ki bo predstavila razpis za zaposlitev 152 novih policistov za usposabljanje v zvezi z varovanjem zunanje meje Evropske unije.

»Poleg njih se bo predstavil tudi Landeskrankenanstalten-Betriebsgesellschaft Kabeg, ki išče kader s področja zdravstva (medicinske sestre),« pojasnjuje Lara Petkovšek.

Mladi si pri izbiri izobraževalnega programa lahko pomagajo tudi s spletnimi stranmi šol in fakultet, pa tudi s specializiranimi spletnimi stranmi, kot je mojaizbira.si. V šolah se lahko posvetujejo s šolskimi svetovalci, doma pa s starši.

Letošnje posebnosti

Organizatorji so letos pripravili tudi enodnevni dogodek Nepozabni zaključek, kjer bodo predstavljene vse informacije o organizaciji zaključnih dogodkov šolanja (plesi in izleti).

Jutri bodo, kot poudarja Lara Petkovšek, podjetja in organizacije predstavile smernice pri ličenju, izbiri oblek in nakita, pa tudi ponudbo turističnih agencij in prireditvenih prostorov.

Na skupnem prostoru se z izdelki iz slovenskega lesa predstavljajo tudi mladi slovenski oblikovalci.