Največ rednih prostih mest ima še fakulteta za upravo

DeloData: Interaktivna grafika vsebuje število prostih vpisnih mestih za drugi prijavni rok, ki se začne jutri.

Objavljeno
21. avgust 2014 22.24
Tina Kristan, Ozadja
Tina Kristan, Ozadja
Ljubljana – Na ljubljanski fakulteti za upravo imajo na treh študijskih programih – enega izvajajo skupaj s fakulteto za računalništvo in informatiko – še 240 prostih rednih mest. V drugem roku se tisti, ki so uspešno zaključili srednjo šolo, lahko vpišejo na vse štiri univerze. Kar 80 odstotkov študijskih programov, rednih ali izrednih, je še nezasedenih.

Prvi izmed programov fakultete za upravo, upravljanje javnega sektorja, bi sprejel še 122 bodočih študentov, drugi, gre za visokošolski program uprava, še 109, medtem ko se na fakulteti za upravo ter fakulteti za računalništvo in informatiko oktobra lahko začne izobraževati še devet bodočih inženirjev upravne informatike. Tako kot nekatere druge, je tudi upravna fakulteta letos v prvem roku razpisala sicer več mest kot lani, čeprav ta niti takrat niso bila zapolnjena.

Še več rednih prostih mest oziroma največ med vsemi študijskimi programi, 126, ima univerzitetni študij ekonomske in poslovne vede na mariborski fakulteti. Ljubljanska ekonomska fakulteta ponuja 91 mest za redni in 120 za izredni študij, na katerem izobražujejo bodoče univerzitetno diplomirane ekonomiste. Kar 85 nezasedenih mest je ostalo tudi za študij gradbeništva v Ljubljani ter na programu proizvodnja tekstilij in oblačil, ki ga izvaja naravoslovnotehniška fakulteta.

Prostih mest je tako še veliko, slabih devet tisoč na javnih in koncesioniranih visokošolskih zavodih, od tega 5400 za redni študij. Kje vse oziroma kje pa vendarle ne več, si lahko tisti, ki bi želeli postati študenti, pogledajo tudi v interaktivni grafiki. V njej je razviden tudi trend vpisa v drugem roku na posamezne študijske programe v zadnjih petih letih. To bo morda pripomoglo k lažji odločitvi za vpis, ki pa jo bo treba sprejeti hitro. Vpis se namreč začne že jutri in se konča prihodnji petek. Prijavo je tudi tokrat treba oddati na spletnem portalu eVŠ.