Bodoči dijaki, izberite srednjo šolo z našo pomočjo!

Pred informativnimi dnevi smo za vas pripravili spletni brskalnik z informacijami o vseh učnih programih srednjih šol.

Objavljeno
07. februar 2017 16.27
jer informativni dan
S. H.
S. H.

Prehod iz osnovne šole v srednjo je pomembna prelomnica. Da bi bila izbira med odločitvijo za gimnazijo ali za strokovno šolo lažja, smo pred letošnjimi informativnimi dnevi za bodoče dijake in njihove starše pripravili dve tematski strani z nekaj uporabnimi informacijami, od datumov, ki jih ne smete pozabiti, do načinov, kako se sprehoditi skozi srednjo šolo. Našli jih boste v četrtkovem časopisu.

Poleg tega smo nadgradili spletni brskalnik, ki vam bo olajšal iskanje med programi, ki jih izvajajo šole. Spletni brskalnik Vpisi v srednje šole je namenjen vsem osmošolcem in devetošolcem, ki se odločate, kam naprej po končani osnovni šoli.

V njem boste našli nekatere ključne podatke o slovenskih srednjih šolah, programih, ki jih nudijo, številu razpisanih mest, ki bodo na voljo v prihajajočem šolskem letu 2017/18, številu razpisanih mest in vpisanih dijakov v aktualnem šolskem letu 2016/17 in podatke o morebitni omejitvi vpisa. Vključili smo tudi podatke o uspehu dijakov posameznih srednjih šol na bodisi splošni bodisi poklicni maturi oziroma zaključnem izpitu.

Povprečno število točk, ki so jih dijaki posameznih šol dosegli na splošni ali poklicni maturi oziroma zaključnem izpitu, bomo objavili v prihodnjih dneh.

Imenik šol

Vsaka od srednjih šol je predstavljena z »osebno izkaznico«, iz katere boste lahko razbrali tudi, kako na posamezni šoli spodbujajo nadarjene dijake, in kako pomagajo dijakom s posebnimi potrebami. Osnovnim podatkom o šolah smo dodali tudi njihove kontaktne podatke.

Po predstavljenih podatkih boste lahko brskali glede na izbrano regijo, v kateri leži šola, program, ki ga ponuja, oziroma ime šole. Med seboj lahko primerjate do tri izbrane šole, oziroma programe, ki jih nudijo, njihove osebne izkaznice pa po potrebi tudi natisnete.

Upamo, da boste tudi s pomočjo našega brskalnika lažje prišli do najboljše možne odločitve o nadaljevanju svoje izobrazbene poti!

Uradnih osebnih izkaznic ni

Osebne izkaznice šol smo pripravili iz odgovorov, ki so nam jih šole posredovale. Vsem smo namreč poslali nabor vprašanj, s katerimi smo jih želeli predstaviti. Tovrstne informacije so za bodoče dijake in njihove starše lahko še posebno koristne, saj uradnih osebnih izkaznic ni, čeprav si zainteresirana javnost zanje že dolgo prizadeva. Od leta 2006 namreč poteka svojevrsten spopad med tistimi, ki zagovarjajo razkritje podatkov o uspehu posameznih šol na maturi, in tistimi, ki pravijo, da morajo ti podatki ostati tajni, ker se bojijo morebitnih zlorab in razvrščanja po uspešnosti, kar je prepovedano.

Novost: več praktičnega dela

Prihajajoče novo šolsko leto bo zaznamovala poskusna uvedba vajeništva v programe srednjega poklicnega izobraževanja (SPI). Določeni programi se bodo poleg običajne, odslej izvajali tudi v vajeniški obliki, ki se od prvotne razlikuje v tem, da se večji del izobraževanja izvaja pri delodajalcu. Praktičnega dela bo vsaj za polovico oziroma v trajanju 56 tednov v treh letih.  Ta delež je pri običajnem programu bistveno nižji in obsega zgolj petino časa.

Vajeništvo bodo za zdaj izvajali zgolj v izobraževalnem programu:

- kamnosek na Srednji gradbeni, geodetski in okoljevarstveni šoli Ljubljana

- mizar na Šolskem centru Novo mesto in Šolskem centru Slovenj Gradec

- oblikovalec kovin - orodjar na Srednji poklicni in strokovni šoli Bežigrad in Šolskem centru Škofja Loka

- gastronom - hotelir na Srednji šoli Izola in Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci

Delodajalce, ki nudijo vajeniška učna mesta, lahko najdete na spletnem mestu ministrstva za izobraževanje.

Prednost vajeništva je, kot so zapisali na ministrstvu, da dijakom omogoča zgodnejši stik s potencialnimi delodajalci in nabiranje delovnih izkušenj, ki so pomembne za nadaljnjo kariero.