Pravna klinika ...

... ali kakšna je odgovornost pravnika do družbe.

Objavljeno
19. januar 2016 09.20
Jan Irgel
Jan Irgel

Pisalo se je leto 2012, bila je pomlad. Skupina mladih pravnikov, študentov Pravne fakultete Univerze v Mariboru, se je zbrala na dopoldanski kavi. Debata je tekla o vseh možnih stvareh, logično pa je bil poudarek na prihajajočem izpitnem obdobju, naraščanju pritiskov pred izpiti, pogled je bil kot že ničkolikokrat obrnjen v negotovo prihodnost.

»Veš, koliko nas je na trgu?«, »Vsi hočejo izkušnje, izkušnje, izkušnje« ter »Lahko te vzamem, samo boš delal pol leta zastonj, da se dokažeš« so običajni odgovori potencialnih delodajalcev ob klavrnih poskusih dobiti službo in te zlata vredne »izkušnje«. Pogovor se je hitro preusmeril nazaj, na lahkotnejše teme, kot vedno. Po osemurnem maratonu med knjižnimi policami univerzitetne knjižnice se skupina spet »sestane« in kaj kmalu se pogovor usmeri k pravnim temam.

»Stric se ločuje, pa ne ve, kako je zdaj s skupnim kreditom«, »Prijateljici niso dodelili štipendije, ker njeni športni dosežki niso bili dovolj dobri« ali »Kupil sem rabljen avto, pa ni zdržal niti do tretjega ovinka« so klasični primeri vprašanj, ki jih prej ali slej sliši vsak mlad pravnik. Vse te dileme imajo skupni imenovalec relativno lahke rešitve s pravnega vidika. Hkrati pa se te iste osebe bojijo pristopiti k odvetniku, predvsem zaradi strahu pred visokimi stroški, vsaj v začetni fazi.

Eureka! Rodila se je ideja o spletnem portalu Pravo za Vse, katerega poglavitni namen je najti odgovor na oba problema. Zagotavlja elementaren in kvaliteten pravni nasvet strankam, dostopno, anonimno ter seveda brezplačno, hkrati pa s tem mladi pravniki pridobivajo prepotrebne izkušnje z reševanjem realnih pravnih problemov ljudi v stiski.

Odziv javnosti je bil nad vsemi pričakovanji. V skoraj štirih letih delovanja se je morala prvotna ekipa zaradi samega obsega postavljenih vprašanj že štirikrat razširiti. Statistika spletnega portala izkazuje že skoraj 10.000 rešenih vprašanj in vsak dan narašča. Nasveti predstavljajo prvo pravno pomoč ljudem, »pravno urgenco« slikovito rečeno. Nudijo pravno analizo ter pojasnitev pravic in dolžnosti, po potrebi pa je treba stranke napotiti k odvetniku po lastni izbiri, saj Pravna klinika ne bo nudila zastopstva v sodnih sporih.

Da bi ekipa lahko izpolnila svoje poslanstvo, torej nudila pravno ozaveščenost VSEM, je bila nadgradnja spletnega svetovanja s svetovanjem iz oči v oči le logična posledica.

Svoja vrata je tako v soboto v prostorih Pravne fakultete Univerze v Mariboru odprla prva Pravna klinika v Sloveniji, ki bo odslej vsako soboto med 10. in 13. uro nudila brezplačne pravne nasvete vsem, in ne le omejeni družbeni ali interesni skupini. Po občinah Beltinci in Črenšovci je Humanitarno društvo Pravo za VSE tako odprlo že tretjo pisarno, v kateri bodo (zdaj že izkušeni) mladi pravniki prostovoljno nudili prvi pravni nasvet, profesionalno, anonimno in povsem diskretno. Po ogrevalni fazi pa se bodo v svetovanje vključili tudi študenti višjih letnikov pod mentorstvom izkušenih pravnikov ter profesorjev, saj so navsezadnje študenti zdaj tisti, ki sedijo ob dopoldanski kavi nekje v Mariboru in z negotovostjo pogledujejo v prihodnost.

***

Jan Irgel, univ. dipl. prav., humanitarno društvo Pravo za Vse

***

Po dosjeju pravnih nasvetov lahko brskate TUKAJ.