Premislite, kakšno zavarovanje potrebujete

Starši naj bodo pozorni predvsem na zavarovanje za primer trajne invalidnosti.

Objavljeno
12. september 2014 22.00
Pouk latinščine na osnovni šoli Prežihov Voranc v Ljubljani 6. novembra 2013.
Sonja Merljak, šolstvo
Sonja Merljak, šolstvo
Ljubljana – Zavarovalnice so le eden od ponudnikov storitev, ki starše na začetku šolskega leta nagovarjajo s svojo ponudbo. Številna podjetja in organizacije oglašujejo storitve, ki naj bi tako ali drugače bile v dobro otrok, a stanejo vsak mesec vsaj deset evrov.

V poplavi ponudb se starši težko znajdejo. Peter iz okolice Maribora je lani kot oče prvošolke prejel pet ponudb različnih zavarovalnic in potem je 14 dni po malem proučeval, katera je najugodnejša. Je pomembnejša višina zneska za bolnišnični dan? Odškodnina za invalidnost? Letos je resda prejel samo dve, a pravi, da še vedno ne ve, katero naj izbere, niti, ali so bila njegova lanska merila za izbiro sploh smiselna.

Ponudbe zavarovalnic

»Starši se za nezgodno zavarovanje otrok največkrat odločajo na podlagi letakov, ki jih otrok prinese domov na začetku šolskega leta. Žal ti letaki ne vsebujejo vseh informacij, ki jih potrošnik potrebuje za ustrezno izbiro zavarovanja, saj večinoma navajajo le višino premije in zavarovalnih vsot. Podrobnejša vsebinska določila, ki jih običajno srečamo v splošnih pogojih zavarovanja, jim tako ostanejo neznana, nanje pa naletijo šele ob morebitnem nezgodnem dogodku. Ob poskusu uveljavljanja zavarovanja so zato lahko neprijetno presenečeni,« pravi Mojca Štrucl iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Ponudbe zavarovalnic so mogoče cenovno ugodne in omogočajo preprosto sklenitev zavarovanja, a po njenih besedah je škoda vsakega evra, če ga starši vložijo v zavarovanje, ki ne ustreza pričakovanjem in potrebam otrok. »Preden se torej odločijo za eno izmed zavarovanj, naj razmislijo, kaj od zavarovanja želijo.

Pred sklenitvijo zavarovanja naj se pozanimajo o celotni vsebini zavarovanja. Posebno pozornost naj namenijo obdobju trajanja zavarovanja, načinu uveljavljanja zavarovanja, omejitvam in izključitvam, torej tistim situacijam, v katerih do izplačila iz zavarovanja niso upravičeni.«

Pomembnoje, ali zavarovanje omogoča kritje stroškov tudi staršem

Starši z nezgodnim zavarovanjem otroka zavarujejo za primer trajne invalidnosti, dnevna nadomestila za odsotnost od pouka, bolnišnična nadomestila za dneve, preživete v bolnišnici, in nadomestila za stroške zdravljenja. Zavarovanje za primer izgube življenja lahko sklenejo le za otroke, ki so starejši od 14 let.

Ker se za nezgodno zavarovanje pogosto odločijo tudi zaradi izplačil dnevnih odškodnin in bolnišničnih nadomestil, v ZPS opozarjajo, da so te zelo nizke in ne prinašajo posebnih koristi, saj šolarji sploh ne izgubijo dohodka, premijo pa občutno podražijo. Namesto tega naj raje preverijo, ali zavarovanje omogoča kritje stroškov tudi staršem, ki morajo zaradi nezgode otroka z njim ostati v bolnišnici v času zdravljenja.

Starši naj se med možnimi kombinacijami nevarnosti zato osredotočijo predvsem na zavarovanje za primer trajne invalidnosti in poskrbijo za dovolj visoko zavarovalno vsoto. Ti stroški bi namreč bili največje breme za družinski proračun, saj bi bilo najverjetneje treba preurediti dom, poskrbeti za nego, specialistično zdravljenje in medicinsko opremo, lahko pa bi se celo zgodilo, da bi moral eden od staršev pustiti službo.

Progresivna zavarovanja

Zato v ZPS opozarjajo, da običajne ponudbe na začetku šolskega leta, kjer zavarovalne vsote včasih ne dosežejo niti 10.000 evrov, ne zagotavljajo zadostne varnosti v primeru, da pride do nezgode s hudimi posledicami.

Ob tem še dodajajo, da različne ponudbe omogočajo različne načine določanja in izplačila odškodnin. Če zavarovanje predvideva progresijo, to pomeni, da ob višjih odstotkih trajne invalidnosti zavarovalnica izplača večkratnik dogovorjene zavarovalne vsote.