»Mislim, da bom nad študijem navdušena«

Prvi študijski dan: v Delu smo zbrali podatke, ki bodo gotovo koristni skoraj 15.500 brucem, kolikor jih je bilo sprejetih na študij.

Objavljeno
30. september 2014 20.39
Tina Kristan, Ozadja
Tina Kristan, Ozadja

Ljubljana – Konec je najdaljših počitnic. Pa kaj, bi rekli nekateri, pričakovanja in želje po spoznavanju študijskega življenja so namreč preveliki. In to resnično ponuja številne priložnosti, zato, kot pravi eden izmed naših sogovornikov, si jih ne omejujte s pasivnostjo.

»Veselim se prvega študijskega dne, saj je to nekaj novega in vznemirljivega. Seveda pa sem tudi živčna in napeta od pričakovanja,« priznava Nuša Bahč, Korošica, ki bo letos brucka na ljubljanski zdravstveni fakulteti, študirala bo babištvo. Pričakuje, da bo nad študijem, ki je bil njena prva izbira, navdušena, zato se bo predavanj in vaj udeleževala z veseljem. Tako kot tudi jezikovnega tečaja. Zaveda se namreč, pravi, da bo po študiju verjetno laže dobila zaposlitev v Avstriji, za kar bo potrebovala zelo dobro znanje nemščine, »ki si ga moram pridobiti že med študijem«. Seveda pa od prihodnjih štirih let poleg uspešnega študija pričakuje tudi »pravo študentsko življenje« – bivanje v študentskem domu, spoznavanje novih ljudi in zabavo.

Kovčke je iz Dolenjske v Portorož preselil tudi že Anej Dinić, danes bruc primorske fakultete za turistične študije Turistica. Našel si je stanovanje, ki ga bo delil s tremi cimri, dva pozna že dolgo, enega ne. »Najbolj se veselim življenja na Obali, da bom sam odgovoren zase, rad pa bi tudi potoval in šel na študijsko izmenjavo.« Predvsem zaradi te želje, po potovanjih in izmenjavi, je Anej izbral Turistiko, prepričan pa je tudi, da je turizem področje, kjer bo mogoče dobiti zaposlitev.

V predavalnicah 15.500 brucev

Oba naša sogovornika bosta danes že ob 9. uri sedela v predavalnici. Tako kot verjetno večina od skoraj 15.500 brucev, ki so bili sprejeti na redne ali izredne študijske programe v prvem ali drugem vpisnem roku. Takrat namreč njuni fakulteti organizirata sprejem za najmlajše študente, kjer jim bodo postregli z najnujnejšimi informacijami. Za številne druge bo verjetno zmanjkalo časa.

* Zato smo v Delu pripravili priročnik za bruce, v katerem smo zbrali vrsto koristnih podatkov, med drugim, kje se lahko subvencionirano prehranjujejo in kako si uredijo subvencionirani prevoz.

* S tremi osebnimi zgodbami predstavljamo izkušnjo, ki jo študentu da izmenjava v tujini.

* Bruce spominjamo še na prednosti tutorskega sistema in na pomembnost njihovega samoorganiziranja.

* Prav vse to vpliva na karierni razvoj, nam je v intervjuju povedal doc. dr. Samo Pavlin s fakultete za družbene vede.

* Nismo pozabili niti na kraje, kamor gredo študenti lahko po zabavo, na gledališče, kulturo.

* Pripravili smo še seznam, katere knjige bi moral po našem mnenju vsak prebrati, katere (dokumentarne) filme pogledati in katere spletne strani spremljati.

* Predajamo pa jim tudi štiri sporočila, ki so jih spisali študenti in tudi profesorji.

Priročnik je del današnjega izvoda Dela, objavili pa ga bomo tudi na Delovi spletni strani v rubriki Izobraževanje.