Prvi šolski dan: dijaki in učenci pred novimi izzivi

Učilnice so danes znova napolnili osnovnošolci in dijaki. Za dijake četrtih letnikov smo v Delu pripravili posebno informativno prilogo.

Objavljeno
01. september 2014 09.57
T. K., S. M., notranja politika
T. K., S. M., notranja politika
Ljubljana − Šolski prag bo prvič prestopilo 21.890 prvošolcev, vseh osnovnošolcev pa bo letos nekaj manj kot 168.000. V srednjih šolah se bo izobraževalo okoli 75.000 dijakov, v prvem letniku okoli 20.000.

Četrti letnik srednje šole je za dijake gotovo poln izzivov. Marsikdo se sreča z zanj do takrat najbolj stresnim dogodkom, maturo, še pred tem pa z izbiro, kje nadaljevati izobraževalno pot. Da bi to čedalje bolj zahtevno nalogo olajšali, smo v Delu zbrali vrsto uporabnih informacij.

Na vrsto vprašanj si dijaki morajo odgovoriti, preden se odločijo, kaj bi radi študirali. Več je odgovorov, lažja bo odločitev. Zato smo pripravili interaktivno grafiko, v kateri smo zbrali študijske programe, ki se izvajajo na vseh štirih univerzah in zasebnih visokošolskih zavodih. Tako je mogoče na enem mestu najti podatke o številu razpisanih mest, prijavljenih in sprejetih študentov, o številu točk, potrebnih za vpis, in to v prvem in drugem roku od leta 2009 naprej. Razviden trend sicer ne ponuja odgovora, ali bo nekdo z določenim številom točk sprejet tudi prihodnje leto, lahko pa pripomore k boljši odločitvi. Ni namreč malo programov, ki so bili v prvem roku brez omejitve, ne pa tudi v drugem.

Pomembne datume smo zbrali v pregledno časovnico, v kateri lahko vsak mesec preverite, kaj morate narediti. V infografiki predstavljamo, kako si urediti bivanje, prehrano, štipendijo in prevoz, pojasnjujemo, kaj morate vedeti o študentskem delu in študiju v tujini, in svetujemo, kje še lahko pridobite dodatne informacije.

Kaj se morate vprašati, preden se odločite, kaj bi šli študirat? Na to in druga vprašanja odgovarja Gabrijela Fidler, psihologinja iz šolske svetovalne službe Šolskega centra Velenje, na spletnem portalu Filternet.si. »Ni se treba omejevati, češ, tega ne znam. Vsega se da naučiti. Vsako omejitev lahko presežete, če je želja dovolj velika,« svetuje. In še: izbrati je treba s srcem, malo pa tudi z razumom. Predstavljamo tudi izkušnjo trojice, ki študira v tujini.