Rešitev za študente še usklajujejo

Problematika akreditiranja programov je veliko širša.

Objavljeno
08. oktober 2014 23.26
Socialdemokrata Igorja Lukšiča na FDV. V Ljubljani 9.10 2013
Tina Kristan, Ozadja
Tina Kristan, Ozadja
Ljubljana – Predlog nujne spremembe zakona o visokem šolstvu se še usklajuje, je pojasnila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar. Trenutno dostopen določa, da se šestnajstim študijskim programom akreditacija avtomatično podaljša do konca septembra 2018. S tem bi študentom omogočili, da bi ob zaključku programa dobili javno veljavno diplomo.

Hkrati pa predlog določa, da visokošolski zavod ne sme več razpisati vpisnih mest za prvi ali preostale letnike, če ne da vloge za podaljšanje akreditacije študijskega programa eno leto pred njenim potekom. Program je javno veljaven, dokler so vanj vpisani študenti, ki imajo po zakonu pravico do zaključka študija. Temu nasprotuje Študentska organizacija Slovenije, ki jo vodi Žiga Schmidt, češ da to ne rešuje zgolj težav 200 študentov ljubljanske in primorske univerze, temveč se sistemsko ukvarja z akreditacijami študijskih programov, kar pa bi moralo biti del celovite prenove zakona o visokem šolstvu. Ta se je pripravljal v času prejšnjega ministra in se pripravlja tudi že zdaj. Prav danes so začeli prve pogovore. Zahteva pa to področje vrsto sprememb, med drugim ukinitev programskih akreditacij z izjemo prve, je bilo slišati danes v pristojnem državnozborskem odboru, ki mu je po treh urah razprave uspelo sprejeti en sklep – da so se seznanili s to tematiko.

To pa je le ena izmed težav s priznavanjem izobraževanja. S številnimi zapleti se lahko srečajo tudi tisti, ki so končali študij v tujini, ali pa tujci, ki diplomirajo pri nas. Zakaj, si preberite v petek, ko bomo objavili pogovor z Mojco Markizeti z IEDC - Poslovna šola Bled.