»Rešitve učbeniške problematike so socialno, pedagoško in izvedbeno nedomišljene«

Založniki: Nerodno je, če ministrstvo šele konec maja sporoči, pod kakšnimi pogoji se bodo kupovali učbeniki za prihodnje šolsko leto. 

Objavljeno
23. maj 2017 18.41
Sandra Hanžič
Sandra Hanžič

Ljubljana - Učbeniška saga se nadaljuje tudi danes. Po včerajšnji tiskovni konferenci ministrice za izobraževanje, so danes pred medije stopili še založniki in ovrgli včerajšnje navedbe, da bo denarja za učbenike v prihajajočem letu (in vseh naslednjih) dovolj.  

Miha Kovač, predsednik odbora za učbenike zbornici knjižnih založnikov in knjigotržcev, ki deluje znotraj Gospodarske zbornice Slovenije, je na kratko pojasnil učbeniško problematiko v zadnjih dveh letih, ko je bila za njeno reševanje ustanovljena posebna delovna skupina. V njej so sedeli predstavniki staršev, učiteljev, založnikov, sindikatov in ministrstva ter oblikovali dva različna predloga za trajnostno reševanje oskrbe z učbeniki.

Prvi je predvideval večinoma brezplačne delovne zvezke za vse učence, kar bi pristojno ministrstvo stalo 12 milijonov evrov in izposojo učbenikov v skladih. Drugi je vključeval le redno obnovo skladov, kar bi stalo med med tri in pet milijonov.

Ministrstvo prepozno, učbeniki že na poti v knjigarne

Ministrstvo ni upoštevalo nobenega od obeh predlogov, ampak oblikovalo svojega. Nakupu gradiv za prvošolčke - ta bodo letos prvič brezplačna - in obnovi skladov v vseh ostalih razredih bo vsako leto namenilo tri milijone evrov.

Zlasti založniki so razočarani nad, kot pravijo, nesistematičnim in časovno neusklajenem delovanju ministrstva. »Tisti, ki pripravljamo učbenike, moramo nekaj časa vnaprej vedeti, pod kakšnimi pogoji jih bomo delali. To je popolnoma neracionalno. Za tako hektično, blago histerično urejanje učbeniške problematike ni nobenega vsebinskega razloga, samo nesposobnost uradnikov ministrstva,« je razočarano dejal Kovač. V teh dneh so namreč učbeniki za prihajajoče šolsko leto že na poti v knjigarne, zato je konec maja malce neroden za sporočanje takšnih odločitev.

Če bi jim namero o 30 evrih na prvošolca sporočili že prej, bi se lahko prilagodili, in denimo natiskali črnobele delovne zvezke.

Predvolilni bonbonček?

Poleg tega ministrstva niti nima podatka, kakšna gradiva sploh so v skladih in koliko so vredni. »Po podatkih, ki smo jih zbrali in ki jih imajo tudi na MIZŠ, enostavno ni možno zagotoviti oskrbe v prvem razredu z vsemi predvidenimi učbeniki in seveda ni možno obnoviti skladov,« pojasnjujejo založniki.    

                                                   Miha Kovač. Foto: Leon Vidic/Delo

Sprašujejo se še, zakaj brezplačna gradiva zagotoviti prav prvošolčkom, in ne tistim, ki si jih ne morejo privoščiti.

Septembra v klopeh štiri leta stari učbeniki

Maruša Kmet, direktorica založbe Rokus Klett, je poudarila, da je vrednost vseh učbenikov v šolskih skladih vredna 13,4 milijona evrov, vendar se je v zadnjih treh letih, vključno z letošnjim, zamenjalo le za devet milijonov evrov učbenikov. Trije milijoni, ki jih bo vsako leto izplačalo ministrstvo, ne bodo dovolj za hkratno menjavo učbeniških skladov in nakup gradiv za prvošolčke, zato so šole v dilemi, kdo bo plačal razliko.

Ministrica je namreč včeraj napovedala, da bo vsakemu prvošolčku namenjenih šest točk - ena znaša pet evrov - vsem ostalim učencem pa 3,2 točke. Treba je vedeti, da bo vsaka šola torej prejela 30 evrov za vsakega prvošolčka ter 16 evrov za ostale učence, vendar bodo šole z vsemi sredstvi avtonomno razpolagale. Lahko bodo kupile več gradiv za prvošolce in manj za druge šolarje in obratno.

                                                     Maruša Kmet. Foto: Roman Šipić/Delo

Direktorica Rokusa pa ponavlja, da bo z obstoječemi sredstvi menjava skladov možna komaj na sedem let ter da bodo nekatere šole, ki nimajo lastnih prihrankov, lahko kupovale samo najnujnejša gradiva, pokazale pa se bodo tudi socialne razlike med otroki. Septembra bodo sicer učbeniki, v vrednosti 4,9 milijona, starejši od štirih let, mnogi od teh razpadajo.

Andreja Kavčič iz DZS je navedla primer 45 slovenskih šol, ki v drugem triletju uporablja učbenik za angleščino, starejši od 10 let.

Fotokopiranje - neresna alternativa rabi učbenikov

Predstavnika založb sta se obregnila tudi ob ministričino izjavo, da na nekaterih šolah sploh ne uporabljajo učbenikov ali delovnih zvezkov, k čemur dodajajo, da si te šole pomagajo s fotokopiranjem nalog iz njihovih delovnih zvezkov.

»Fotokopiranje se očitno vzpostavlja kot alternativa rabi učbenikov, kar je neresno« je prepričan Kovač, ki napoveduje, da bo zaradi pomanjkanja sredstev v prihajajočem šolskem letu v prvem razredu skoraj povsod odpadel učbenik za glasbo ter mnogi delovni zvezki.