Sindikati od vlade pričakujejo odgovor glede intervencijskega zakona

Sviz zakon razume kot poseg v zakone o izobraževanju.

Objavljeno
13. november 2014 15.11
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana − Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) po besedah glavnega tajnika Branimirja Štruklja od vlade zahteva, da na današnji seji obravnava tudi vprašanje intervencijskega zakona, ki ga je pripravilo ministrstvo za javno upravo. »V Svizu to razumemo kot poseg v zakone o izobraževanju, kar je nedopustno,« meni Štrukelj.

Hkrati v Svizu ne morejo razmišljati o zahtevah vlade, ne da bi vedeli, kaj se na področju šolstva dogaja. Čeprav so se na sredinih pogajanjih vlade in sindikatov javnega sektorja dogovorili, da zadev ne bodo komentirali, dokler danes vlada ne odloči o tem, kaj so se dogovarjali, je Štrukelj vendarle spregovoril o delu, ki zadeva šolstvo.

Tako v Svizu ne vedo, ali se bo dodatno odpuščalo zaposlene in ali bodo ukrepi ogrožali kakovost zlasti predšolske vzgoje in izobraževanja. Brez tega se Sviz do siceršnjih predlogov vlade, kot je zagotovil Štrukelj, ne bo opredeljeval. »To pomeni, da danes od vlade pričakujemo odgovor na to vprašanje, kajti to niso edine zahteve, ki jih ima vlada.«

Pri tem je spomnil, da so v proračunskih ukrepih za prihodnje leto navedeni tudi dodatni posegi, ki govorijo o tem, da se strošek glasbenih šol prenese na otroke, kar po Štrukljevem mnenju zmanjšuje enakost dostopa do te vrste izobraževanja in posledično za seboj potegne odpuščanje glasbenih učiteljev. »Hkrati se simptomatično posega v normativ svetovalnih delavcev v času krize, ko bi človek sklepal, da bi jih morda resno potrebovali, tudi zaradi razmer v družinah, ki zaradi brezposelnosti niso prav rožnati.«

Če bo vlada sprejela intervencijski zakon, ne da bi drugo stran poslušala, bi to za Sviz po Štrukljevih besedah pomenilo izjemno veliko presenečenje glede na to, da je minister za javno upravo Boris Koprivnikar v sredo pojasnil, da predlog intervencijskega zakona ni bil medresorsko usklajen. »Iz tega sklepam, da danes na seji vlade ne bo doživel podpore, in pričakujem, da bo intervencijski zakon umaknjen, tudi zaradi tega, ker bi sicer bil nadaljnji položaj Sviza v teh pogajanjih izrazito otežen,« je dodal.

Za Sviz bi bili še sprejemljivi predlogi, ko bi se približno gibali v polju tistega, kar je bilo dogovorjeno v času ministrovanja Gregorja Viranta, in bi našli rešitev za napredovanje v strokovne nazive. V tem primeru bi Sviz najverjetneje pristopil k podpisu takega dogovora. Če teh elementov ne bo in bo vlada kljub vsemu vztrajala pri dodatnih zahtevah, se Štrukelj boji, da je »pot v konflikt odprta«.