Študenta svetujeta: Bruci, bodite radovedni, iznajdljivi in vztrajni

Ana Pisar in Aleš Bogovič pišeta študentom, ki te dni prvič vstopajo skozi vrata fakultet.

Objavljeno
01. oktober 2014 14.11
Ana Pisar, Aleš Bogovič
Ana Pisar, Aleš Bogovič

Z entuziazmom, pogumom 
in jasnim ciljem 
se da doseči veliko

Čeprav oguljena fraza, pa zame v času študija še kako pomembna - združiti prijetno s koristnim! Ključno je, da uravnotežite študijske obveznosti z obštudijskimi dejavnostmi. S tem ne mislim le na zabavo, ki je sicer pomemben del študentskega življenja, temveč na hobije, sodelovanje v društvih ali organizacijah, na dodatno izobraževanje in nabiranje izkušenj z delom. Večkrat se najboljše stvari zgodijo zunaj območja udobja. Ko moraš iz prijetne študentske sobice oditi na neobvezno izobraževanje, sestanek in podobno. Vendar se obrestuje!

Dnevne obveznosti ter pripadnost projektom in društvom, v katerih sem bila in sem še aktivna (študentska sekcija društva za odnose z javnostmi, Klub koroških študentov, Koroški mladinski kulturni center Kompleks, Klub Koratio, PR teater, WEBSI Spletni prvaki, Slovenska konferenca o odnosih z javnostmi, TEDxFDV, Mesec poezije in podobni), so me zadržali v Sloveniji, zdaj, kot absolventka, pa bom del magistrske naloge pisala na izmenjavi v Rimu. Ne le, ker je to italijansko mesto mesto ljubezni, ampak ker te izkušnja iz tujine obogati. V vseh pogledih.

Imeti v rokah diplomo in magisterij je zadovoljujoč občutek, ampak hkrati vedeti, da si v času študija pridobil mnogo referenc, dodatnega znanja in zares neprecenljivih izkušenj, je veliko bolj pomembno. Težje je včasih ob tem spoznati iskrene ljudi, se zabavati in zbrati nešteto prijetnih spominov, a vendarle se da. Z entuziazmom, pogumom in jasnim ciljem se da doseči veliko, ne glede na to, koliko in kaj ti ponuja sama fakulteta. Zato bodite radovedni, ambiciozni, iznajdljivi ter vztrajni - vse to prinaša uspeh, zadovoljstvo in ustvarja priložnosti. Pogumno!

Ana Pisar, absolventka ljubljanske fakultete za družbene vede

***

Študenti imate veliko možnosti, ne omejujte si jih 
s pasivnostjo

Postati študent ne pomeni samo ponovno nove šole, ampak zame tudi eno večjih prelomnic v življenju. Menim, da bi se moral vsak študent med študijem naučiti skrbeti zase in biti vsaj do neke mere samozadosten. Sam sem se te naloge lotil tako, da sem redefiniral svoje prioritete. Poleg tega sem si čas organiziral tako, da sem lahko sproti delal vse potrebno za študij, hkrati pa sem se poskušal udeležiti čim več dogodkov, od takšnih in drugačnih študentskih žurov do večerov, namenjenih znanosti, ki jih prirejajo na univerzi. Poskušal sem se naučiti čim več novih veščin, trenutno denimo poglabljam znanje programiranja.

Prav tako sem poskušal čim več potovati. Tukaj naj omenim, da je študentska izmenjava prek programa Erasmus skoraj obvezna izkušnja za vsakega študenta. Jaz sem imel ta privilegij, da sem bil na izmenjavi v Franciji in kot del izmenjave delal tudi v Cernu. Za mladega fizika je to nekaj najboljšega, kar se mu lahko zgodi. Toliko, kot sem se v tistih nekaj mesecih naučil tam, se nisem celo leto doma. Bilo je res veliko doživetij. Vem, da je vsakega strah pred neznanim, tudi mene je še vedno strah, ko se nečesa lotim prvič, vendar če se prisiliš in stopiš iz rutine, se lahko tvoj svet spremeni samo na bolje.

Na predavanjih sodelujte, profesorji so samo ljudje in ponavadi študentom zelo radi pomagajo. Če vas tema zanima, prosite profesorja za kakšno dodatno gradivo; tudi če si boste potem prebrali samo en stavek iz dobljenih člankov, si vas bo profesor zapomnil mnogo bolj kot druge študente, in to v pozitivnem smislu. Mogoče vam to prinese boljšo oceno, naslov za diplomsko nalogo, možnosti je veliko - ne omejujte si jih z pasivnostjo.

Aleš Bogovič, študent novogoriške fakultete 
za aplikativno naravoslovje