Študenti kemije nimajo možnosti opravljanja vaj

Dekan pričakuje uporabno dovoljenje konec tedna, prepričan pa je, da so vse aktivnosti opravili v rekordno kratkem času.

Objavljeno
14. oktober 2014 20.34
Gradnja novih fakultet za kemijo in računalništvo na Večni poti v Ljubljani, 12.Maj2014
Tina Kristan, Ozadja
Tina Kristan, Ozadja
Ljubljana – Laboratoriji nove fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo na Večni poti še nimajo uporabnega dovoljenja, zato njihovi študenti in del študentov fakultete za farmacijo še ne morejo opravljati vseh študijskih obveznosti. Nekatere že skrbi, kako bodo zamujene vaje lahko nadomestili.

Študijsko leto se je že začelo, a za nekatere očitno prehitro. Zagotovo za ljubljansko fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo, ki je v začetku junija skupaj s fakulteto za računalništvo in informatiko slavnostno odprla nove prostore na Večni poti. Štiri mesece kasneje namreč laboratoriji še nimajo uporabnega dovoljenja, študenti pa tako ne prostorov, kjer bi lahko opravljali del svojih študijskih obveznosti. Zato se nekateri študenti, ki so se obrnili na nas in ki, kot poudarjajo, za nastalo situacijo niso nič krivi, bodo pa edini občutili posledice, sprašujejo, kako bo fakulteta ob že tako natrpanih urnikih organizirala izvedbo manjkajočih vaj in kaj se bo zgodilo, če uporabnega dovoljenja v tem semestru ne bodo dobili.

Samo laboratorijske opreme za 82 vlačilcev

To se sicer, sodeč po odgovoru dekana kemijske fakultete prof. dr. Matjaža Krajnca, vendarle ne bo zgodilo. Tehnični pregled laboratorijev je bil namreč uspešno izveden v sredo, zato »pričakujemo in upamo«, da bodo dovoljenje pridobili do konca tedna. Vaje pa »nameravamo začeti izvajati z novembrom«, še pove Krajnc, ki ob tem predstavi dolg in zapleten proces selitve v nove prostore. Zagotovo gre za velik zalogaj, »samo laboratorijske pohištvene opreme je bilo skupaj za 82 vlačilcev«, drži pa tudi, da so vsi odgovorni vedeli, da se študijski proces začne prvega oktobra.

Toda od dekana slišimo: »Doslej ni bilo nobenih zapletov pri pripravi novih prostorov za izvajanje študijskega in raziskovalnega procesa, vključno s pripravami laboratorijev za izvajanje vaj za študente«. Nasprotno, trdijo, da so bile vse aktivnosti »opravljene v rekordno kratkem času.« In da se praktični del laboratorijskih vaj v preteklih letih nikoli ni začel s prvim oktobrom, saj se lahko študenti iz različnih zakonsko določenih možnosti vpisujejo do sredine meseca, pa da ni določeno, da se vaje začnejo prvega oktobra.

Zamuda bo, študentje pa ne bodo čutili posledic

Da so se vaje v prejšnjih letih začele šele sredi oktobra, ko so študenti osvojili nekatera osnovna teoretična znanja, zapiše tudi predsednica študentskega sveta kemijske fakultete Vida Špindler. Tako bodo letos »začeli s približno dvotedensko zamudo, zaradi česar študenti ne bi smeli čutiti večjih posledic, predvidena študijska snov bo namreč po mojih informacijah izvedena v celoti«.

»Upam, da lahko verjamemo dekanovim navedbam« in tako verjetno tudi besedam predsednice študentskega sveta, ob tem pove študentka kemijske fakultete, ki se je zaradi neizvajanja vaj prva obrnila na nas. Tako kot verjetno upajo tudi tisti študenti fakultete za farmacijo, ki bi zaradi interdisciplinarnosti programov morali vaje prav tako izvajati na kemijski fakulteti. Gre predvsem za študente prvih in drugih letnikov (ne vseh programov).