Tristo zaposlitev, sedem prijav

Neuspešen razpis ministrstva, s katerim so želeli zaposliti mlade učitelje. Problem v slabem razpisu?

Objavljeno
23. december 2015 19.20
Stara cerkev romi
Sonja Merljak
Sonja Merljak

Ljubljana – Čeprav naj bi se po napovedih ministrstva za izobraževanje v prihodnjem šolskem letu v vzgoji in izobraževanju odprlo približno osemsto delovnih mest, je na nedavni razpis Prva zaposlitev prispelo le sedem prijav. Kje se je zalomilo, če je bilo med mladimi veliko zanimanja za razpis, ki bi omogočil zaposlitev približno tristotih pedagogov?

Ta hip odgovora še ni, toda posamezniki iz šolskih krogov namigujejo, da ministrica pač ne pozna razmer. Tudi v sindikatu Mladi plus s prstom kažejo na ministrstvo. Razpis je bil po njihovem mnenju slabo zastavljen in diskriminatoren, možnost prijave – prijavili so se lahko zavodi, ne posamezniki – pa omejena. Ministrstvo so na to večkrat opozorili. »Uporaba evropskih sredstev ni primerna za zagotavljanje pripravništev v javnem sektorju,« še pravi predsednica sindikata Zala Turšič.

Na ministrstvu bodo vse vloge obravnavali, načrtujejo pa tudi čimprejšnjo objavo novega razpisa. Pri tem se morajo, kot pravijo, uskladiti s službo vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko in drugimi resorji. »Tudi ta razpis bo zaradi kriterijev črpanja sredstev moral slediti pogojem jamstva za mlade, po katerih morajo biti kandidati stari do 29 let. Drugi pogoj je, da mladim v zavodu, ki se na razpis prijavi, zagotovijo zaposlitev po koncu projekta.« Prav v tem delu razpisa bodo zdaj iskali drugačne rešitve.

V državi, kjer se bodoči pedagogi šolajo na treh pedagoških in še drugih fakultetah, je kandidatov za učitelje že dolgo več, kot je delovnih mest zanje. Odkar je začel veljati Zujf, so možnosti za zaposlitev v javnih zavodih še manjše, zato se je tudi v preteklosti na razpise za pripravništva prijavljalo več kandidatov, kot jih je bilo potem sprejetih. Država, ki zato nikoli ni mogla vsem omogočiti opravljanja pripravništva, je po sprejetju Zujfa rešitev videla v prostovoljnem pripravništvu, ki pa se mu je hudo nasprotovalo, zato so ga odpravili.