Učence in dijake čakajo nacionalni preizkusi in matura

Že jutri maturante čaka esej iz slovenščine ali italijanščine oziroma madžarščine kot maternega jezika.

Objavljeno
04. maj 2015 14.41
Preizkusna matura na gimnaziji Vič v Ljubljani, 2. marca 2015
Ma. F., Pi. K., Delo.si, STA
Ma. F., Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana − Več kot 240.000 osnovnošolcev in dijakov je po prvomajskih počitnicah, ki so sicer zadnje v tem šolskem letu, v šolske klopi znova sedlo danes. Že jutri maturante čaka prva izpitna pola − esej iz slovenščine ali italijanščine oziroma madžarščine kot maternega jezika. Drugi del pisnega izpita iz slovenščine ali italijanščine oziroma madžarščine kot maternega jezika bodo dijaki pisali 1. junija.

Pisni izpiti iz tujih jezikov bodo 30. maja, 8., 10., in 15. junija, iz filozofije, psihologije in sociologije 2. junija, iz kemije 3. junija ter matematike 6. junija. Ustni maturitetni izpiti bodo na šolah potekali med 15. in 22. junijem.

Z uspehom na letošnjem spomladanskem roku splošne mature bodo kandidati seznanjeni 13. julija. Državni izpitni center bo istega dne ob razglasitvi rezultatov na gimnazijah maturantom omogočil tudi dostop do ocen prek spleta.

Na spomladanskem roku je splošno maturo v zadnjih letih uspešno opravilo med 84 in 87 odstotki prijavljenih kandidatov, v spomladanskem in jesenskem roku skupaj pa med 86 in 89 odstotki.

Šestošolce in devetošolce pa s preizkusom iz matematike v torek čaka začetek nacionalnega preverjanja znanja (NPZ). V četrtek bo sledil preizkus iz maternega jezika, 11. maja pa še tuji jezik za šestošolce, za devetošolce pa eden od predmetov, ki jih na predlog državne komisije določi minister.

Devetošolci se bodo z rezultati dosežkov NPZ seznanili 2. junija, šestošolci pa 9. junija.

Nacionalno preverjanje znanja bo za 6. razred potekalo na 485 osnovnih šolah, za 9. razred pa na 482 osnovnih šolah. Preverjanje znanja bo opravljalo 17.386 učencev 6. razreda in 17.777 učencev 9. razreda.

K letošnjemu preverjanju znanja je v 6. razredu na 414 šolah prijavljenih 1.511 učencev s posebnimi potrebami, v 9. razredu pa je na 416 šolah k preverjanju znanja prijavljenih 1.621 učencev s posebnimi potrebami.