V srednje šole želi 18.500 kandidatov, omejitve vpisa na 41 šolah

Vpis bo omejen na 39 javnih in dveh zasebnih šolah, izbirnega postopka pa se bo udeležila tretjina kandidatov.

Objavljeno
29. maj 2017 19.27
lvu/VPISI V SREDNJE SOLE
K.M., STA
K.M., STA

Ljubljana - Za vpis v srednje šole za prihodnje šolsko leto se je prijavilo 18.506 kandidatov, zato se tudi letos omejitvam vpisa ne bo mogoče izogniti. Omejen bo na 39 javnih šolah in dveh zasebnih, izbirnega postopka pa se bo zaradi omejitve udeležila skoraj tretjina kandidatov.

V programih nižjega poklicnega izobraževanja je prijavljenih 432 kandidatov, srednjega poklicnega izobraževanja 3821, srednjega strokovnega izobraževanja 7826 in v programih gimnazij 6427 kandidatov. Od tega se v splošno gimnazijo želi vpisati 5310 kandidatov, 1117 pa v programe strokovnih gimnazij, so sporočili iz ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Po njihovih navedbah je letos v primerjavi z lanskim letom v vseh vrstah programov več prijav, čeprav je vpisna generacija devetošolcev v primerjavi z lanskim letom praktično enaka. V naslednjem šolskem letu v srednjih šolah pričakujejo 17.448 devetošolcev, lani jih je bilo 17.424. Večje število prijavljenih je predvsem zaradi večjega števila dijakov, ki se z naslednjim šolskim letom ponovno vpisujejo v začetni letnik, vendar v drug izobraževalni program.

Starejših dijakov, ki niso bili uspešni v prvotno izbranem programu ali želijo pridobiti še en poklic, je več kot lani. Prav tako tudi kandidatov, ki osnovno šolo v tem šolskem letu zaključujejo v tujini.

V naslednjem šolskem letu bodo uvedli poskus vajeniške oblike izvedbe programov srednjega poklicnega izobraževanja. Letos se je nekaj več novincev prijavilo v gimnazijske programe in nižje poklicno izobraževanje, zanimanje kandidatov za programe srednjega poklicnega in strokovnega izobraževanja pa je približno enako lanskemu, poroča STA.

Vpis bo letos omejen na 39 javnih (lani na 29) in dveh zasebnih šolah. Izbirnega postopka se bo zaradi omejitve moralo udeležiti 32,7 odstotka kandidatov ali 6052 otrok, so še sporočili z ministrstva.