Vlada zagotovila, da bo priskrbela denar za učno pomoč

Po besedah šolske ministrice bodo denar dobili od finančnega ministrstva in šole o tem obvestili prihodnji teden.

Objavljeno
19. februar 2015 17.20
bsa/os prule
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - V rebalansu proračuna za 2015, ki ga obravnava DZ, ni denarja za plačilo učne pomoči in subvencije za šole v naravi, a bo vlada zagotovila sredstva za izpolnjevanje zakonskih obveznosti, trdi šolska ministrica Stanka Setnikar Cankar. Dodatna sredstva bodo po njenih besedah dobili z ministrstva za finance in prihodnji teden o tem obvestili šole.

Proračunska sredstva ministrstva za izobraževanje, znanost in šport za letošnje leto se v primerjavi s predlaganim rebalansom proračuna na vladi ne spreminjajo, zavrnjeni so bili vsi predlogi dopolnil. Tako v rebalansu proračuna tudi ni denarja za plačilo učne pomoči in za subvencije za šole v naravi, je pojasnila resorna ministrica.

Toda glede na to, da je vlada dolžna poravnavati zakonske obveznosti in obveznosti, ki izhajajo iz dogovorov, podpisanih med vlado in socialnimi partnerji, se bodo po besedah Setnikar Cankarjeve ta sredstva našla. »Glede na to, da to področje spada v okvir dogovora, ki ga je vlada podpisala s socialnimi partnerji, bomo v začetku prihodnjega tedna obvestili izobraževalne institucije, da se zopet uvaja plačilo učne pomoči,« je napovedala.

Sredstva se bodo po njenih besedah med letom našla tudi za subvencije za šolo v naravi in za nekoliko manjše vrednotenje plačila interesnih dejavnosti. Manjkajoča sredstva sta želeli sicer ministrstvu vsaka s svojim dopolnilom zagotoviti opozicijski Zaab in SDS, vendar ju pristojni parlamentarni odbor ni podprl.

Ministrstvo za izobraževanje je 1. januarja začelo izvajati nekatere varčevalne ukrepe. Med njimi so bili tudi ukinitev financiranja učne pomoči, manj sredstev za izvajanje interesnih dejavnostih v osnovnih šolah in zmanjšanje subvencij za šole v naravi, kar je ponekod naletelo na oster odziv.