Je boljša voda iz pipe ali plastenke?

Pri ZPS so ugotovili, da so med mineralnimi vodami precejšnje razlike, tako glede vsebnosti mineralnih snovi kot tudi cene.

Objavljeno
22. maj 2017 12.27
shutt*voda
Ba. Pa.
Ba. Pa.
Ljubljana − Pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so ugotovili, da vsaka mineralna voda ne vsebuje več mineralov v primerjavi z vodo iz pipe. Pitna voda v Ljubljani v povprečju vsebuje 428 miligramov na liter raztopljenih mineralnih snovi, kar je več kot v petih izmed 19 v okviru tržnega pregleda analiziranih mineralnih vod.

Naravne mineralne vode vsebujejo nabite delce v raztopljeni obliki. Vsebnost mineralov pa je odvisna od geoloških pogojev. »Najpomembnejši pozitivno nabiti delci (kationi) so natrij (Na+), kalij (K+), kalcij (Ca2+) in magnezij (Mg2+), najpomembnejši negativno nabiti delci (anioni) pa klorid (Cl-), hidrogenkarbonat (HCO3-) in sulfat (SO42-),« poudarja Nika Kremić iz ZPS.

Ob pregledu 11 mineralnih vod z dodanim ogljikovim dioksidom (gazirane) in osmih brez ogljikovega dioksida (negazirane) so pri ZPS ugotovili, da so med njimi precejšnje razlike, tako glede vsebnosti mineralnih snovi kot tudi cene. Cena izbranih mineralnih vod se je gibala od 0,10 do 5,30 evra za liter, vsebnost mineralnih snovi pa od 182 do 13.055 miligramov na liter. In prav najdražja je vsebovala najmanj mineralov, so ugotovili.

ZPS svetuje: Bistvo je zadostiti potrebo po vodi

Nekatere mineralne vode res vsebujejo veliko mineralnih snovi, a kljub temu je glavna naloga naravne mineralne vode, da nas oskrbi z nujno tekočino, ki je brez kalorij. Ljudje si zagotovimo mineralne snovi predvsem s hrano, saj samo z vodo ne moremo zadostiti dnevnim potrebam po mineralih.

Za pravilno delovanje organizma mora odrasla oseba s pijačo in hrano vnesti v telo dnevno od dva do tri litre vode. Za potešitev potreb po vodi lahko mirno pijemo pitno vodo iz pipe, ki je cenovno dostopnejša in stane od 0,4 centa na liter, pravijo pri ZPS. Prednost vode iz pipe je tudi okoljevarstvena, saj je ni treba polniti, pakirati in transportirati.

Pitje naravne mineralne vode je smiselno predvsem za športnike, ki s potenjem izgubljajo natrij, magnezij in kalij. Mineralne vode, predvsem tiste, ki vsebujejo veliko kalcija, so koristne tudi za ljudi z laktozno intoleranco. Ljudje, ki imajo težave z zaprtjem, pa lahko posežejo po naravnih mineralnih vodah, v katerih je veliko sulfata, še svetujejo pri ZPS.