Nakup strehe nad glavo s kreditom zelo drag in tvegan

Zveza potrošnikov Slovenije ugotavlja slabe prakse in neprimerne produkte na kreditnem trgu.

Objavljeno
23. november 2015 13.42
SLOVENIJA,LJUBLJANA,4.1.2013, STANOVANJA V LJUBLJANI. FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
N. G., gospodarstvo
N. G., gospodarstvo
Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je pri pregledu praks na kreditnem trgu prišla do skrb vzbujajočih ugotovitev o slabih praksah in neprimernih produktih.

Ponudba stanovanjskih kreditov je v zadnjem času postala precej ugodna, razmeroma dobre pa so tudi razmere na nepremičninskem trgu. Kljub temu pa je »nakup strehe nad glavo s kreditom lahko zelo drag in tvegan«, sporočajo iz ZPS. Kot ugotavljajo, banke slabo informirajo potrošnike o skupnih stroških kredita in jih tako ovirajo, da bi s primerjavo ponudb dosegli pomembne prihranke. Namen takšnih skrivalnic je, da banka potrošniku proda čim več dragih dodatnih produktov, ne da bi jo pri tem zanimalo, ali te potrošnik sploh potrebuje. »Prav tako večina bank še vedno raje prodaja tvegane kredite, namesto da bi jim ponudila ugodne kredite s fiksno obrestno mero, kot so ti na voljo potrošnikom v bolj razvitih članicah EU,« pravi Boštjan Krisper iz Zveze potrošnikov Slovenije.

ZPS zato vlado poziva, naj pri pripravi novele zakona o varstvu potrošnikov upošteva realno stanje in se zavzame za strožji in bolj učinkovit režim varstva potrošnikov. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo namreč na podlagi evropskih direktiv pripravlja nov zakon. »Osnutek zakona, ki ga je predložilo ministrstvo, ne izkoristi vseh možnosti za zaščito potrošnikov, ki jih omogoča direktiva,« ocenjuje Boštjan Krisper in dodaja, da »predlog premalo upošteva skrb vzbujajoče probleme, s katerimi se tako pri nakupu stanovanja kot pri najemu manjšega potrošniškega kredita soočajo slovenski potrošniki«.

ZPS poziva vlado, naj zaščiti potrošnike pred oderuškim kreditiranjem, potrošnikom pri iskanju kredita omogoči preprosto primerjavo ponudbe in zaščiti potrošnike pred neprimernimi produkti, denimo s prepovedjo kreditov v tuji valuti za tiste potrošnike, ki v tej valuti ne prejemajo dohodkov.