NLB razkrila seznam 22 poslovalnic, ki jih zapira

Napoveduje nadaljnje ukinjanje nedonosnih enot in bankomatov. Zaradi ukrepa bo 141 delavcev presežnih.

Objavljeno
06. marec 2014 13.04
vidic NLB
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Milka Bizovičar, gospodarstvo

V NLB so razkrili seznam 22 poslovalnic, ki jih bodo »v okviru optimizacije prodajnih poti« zaprli v aprilu.

To so: Pobrežje Maribor, Rače, TC Tržaška Maribor, Mercator Center Jesenice, Izlake, Krekov trg Celje, Mercator Center Nova Gorica, Lendavska Murska Sobota, Šmartno ob Paki, Turnišče, Vuzenica, Krmelj, Kostanjevica, Škocjan, Nova vas, Grad, Dolenjske Toplice, Brnik, PC Metlika, Glavni trg Novo mesto, BC Brežice in poslovalnica na Dunajski 20 v Ljubljani.

»V krajih, kjer banka zapira poslovalnice, bomo strankam, tako fizičnim kot pravnim osebam, še vedno zagotavljali možnost uporabe bankomatov,« pojasnjujejo v banki.

Stranke, ki bodo s tem ostale brez svoje poslovalnice, bodo morale izbrati novo, organizirani bodo tudi dnevi odprtih vrat. V NLB sicer pričakujejo, da bodo komitenti pri opravljanju bančnih storitev še bolj uporabljali sodobne tržne poti.

»V banki svoj tržni pristop prilagajamo navadam in potrebam strank tako, da nadgrajujemo elektronske tržne poti, posodabljamo mrežo bankomatov ter optimiziramo število poslovalnic. Poslanstvo zadnjih bo tako v prihodnje vse bolj usmerjeno v svetovalne storitve, torej tiste, ki predvidevajo poglobljen osebni odnos med stranko in banko,« so sporočili iz NLB.

Poleg ukinitve poslovnih enot bo naša največja banka postopoma umaknila tudi nedonosne bankomate na več kot 70 lokacijah. »Celotno mrežo bankomatov bomo racionalizirali tudi tam, kjer je danes v neposredni bližini nahaja več bankomatov NLB. Postopki umikov bankomatov bodo potekali še nekaj časa, stranke pa lahko informacije o delujočih bankomatih vedno pridobijo na spletnih straneh banke,« obveščajo v NLB in dodajajo, da s tem optimizacija poslovne mreže ne bo končana.

»Ukinjanje nedonosnih poslovalnic in umiki nedonosnih bankomatov spadajo med nujne ukrepe zniževanja stroškov poslovanja, s katerim se prilagajamo današnjim in predvidenim razmeram na trgu.«

Kot smo že pisali, bo vse to vplivalo tudi na število zaposlenih v banki − presežnih delavcev bo 141.

Občani Dolenjskih Toplic napovedujejo protiukrepe

»Zaprtje vaše poslovalnice v Dolenjskih Toplicah bi bilo za domačine in za turiste hud udarec, zato prosim, da odločitev ponovno pretehtate in spremenite,« je v protestnem pismu banki zapisal župan Dolenjskih Toplic Jože Muhič.

Turisti, ki prihajajo v njihovo občino, potrebujejo tudi bančne storitve, ki so del celostne turistične ponudbe, zato rentabilnost ne more biti edini kriterij za obstoj poslovalnice, je prepričan župan. Za domačine so najbližje poslovalnice v Novem mestu dokaj oddaljene, prometne povezave pa so slabe, so še zapisali na občini v pismi NLB.

Muhič je še povedal, da se občani menda pripravljajo, da bodo svoje poslovne in osebne račune prenesli na kako drugo banko. Najraje tisto, ki bi imela poslovalnico v Dolenjskih Toplicah, če ne bo nobene, pa bodo, kot pravijo sami, »obrnili NLB hrbet, tako, kot ga je ona njim«.