Odslej ugodna dostava paketov tudi za odročne kraje

Nacionalni poštni regulatorji bodo spremljali čezmejne trge in preverjali, ali so cene ugodne in ali ustrezajo stroškom.

Objavljeno
09. junij 2017 15.45
jer/Pošta Slovenije
M. F. K.
M. F. K.

Ljubljana - Države članice EU so danes potrdile zakonodajni predlog evropske komisije, ki bo potrošnikom in trgovcem na drobno zagotovil dostopno dostavo paketov in ugodne možnosti vračila tudi v odročnih krajih.

Nova pravila, ki jih je komisija predlagala maja 2016, bodo okrepila konkurenco, saj bodo cene preglednejše. Nacionalni poštni regulatorji pa bodo lahko spremljali čezmejne trge ter preverjali, ali so cene ugodne in ali ustrezajo stroškom.

Zaradi visokih stroškov dostave in vračanja paketov se za spletno nakupovanje iz drugih držav EU odloča le 18 odstotkov prebivalcev EU. Stroški dostave paketa v drugo državo EU so pogosto tudi do petkrat večji od stroškov domačih pošiljk, čeprav za to po mnenju Bruslja ni pravih razlogov in tudi ne jasne povezave z dejanskimi stroški.

Stroškovna transparentnost

Komisija je zato v okviru spodbujanja spletne trgovin predlagala pravila, ki bodo povečala konkurenčnost in stroškovno transparentnost. Podpredsednik EK, pristojen za digitalni trg Andrus Ansip je pozdravil odločitev, ki bo omogočila dostopnejše pošiljanje paketov. "Gre za odlično novico za spletne trgovine v EU," je pojasnil.

Potrošniki in mala podjetja se pritožujejo, da zaradi težav pri dostavi paketov, zlasti visokih stroškov pri čezmejnih dostavah, ne morejo pogosteje prodajati in kupovati povsod po EU.

Uredba bo spodbudila konkurenco, saj bodo cene preglednejše. Komisija ne predlaga, da bi določili najvišje cene dostave. Regulacija cen bi prišla v poštev le v skrajnem primeru, če konkurenca ne bi dala zadovoljivih rezultatov. Komisija se bo leta 2019 seznanila z napredkom in ocenila, ali so potrebni nadaljnji ukrepi.