Strožja pravila za kapsule s pralnim praškom

S 1. januarjem začnejo veljati nova pravila, ki bodo dodatno zaščitila otroke pred zastrupitvijo.

Objavljeno
22. december 2015 17.52
lvi*Puhi
Barbara Pavlin
Barbara Pavlin

Bruselj - Z novim letom bodo veljala strožja evropska pravila za kapsule s pralnim praškom, ki bodo dodatno zaščitila otroke pred zastrupitvijo. Kapsule, ki so bile v prodaji še pred junijem letos, bodo lahko v prodaji ostale do konca leta. Od 1. januarja 2016 pa bodo nova pravila veljala za vse kapsule s pralnim praškom na trgu.

Barvne kaspule s pralnim praškom so zaradi praktičnosti uporabe vse bolj priljubljene, a otroci jih lahko zaradi podobnosti zamenjajo za igračo ali sladkarije ter po nesreči pogoltnejo in se zastrupijo. Tako morajo že od junija letos vsi proizvajalci pralnih praškov zagotavljati, da topljive kapsule, ki so naprodaj v EU, vsebujejo averzivno sredstvo, ki otroke prisili, da jih ob morebitnem zaužitju izpljunejo v nekaj sekundah.

Nove označbe, manj zastrupitev

Podobno velja za olja v svetilkah in tekočine za prižiganje žara, saj bi jih otroci po nesreči lahko zaužili. Tako so zakonodajo o kemikalijah (Reach) iz leta 2010 dopolnili tako, da določa obvezno označevanje in takšno embalažo, ki pritegne pozornost potrošnikov glede nevarnosti takih kemikalij. Predvsem morajo biti opozorila jasnejša, velikosti embalaže omejena in manj privlačna za otroke.

Ocena, ki jo je  evropska agencija za kemikalije (ECHA) predstavila julija letos je pokazala, da se je od zadnjih sprememb pravil glede označevanja in pakiranja število zastrupitev s tovrstnimi kemikalijami v EU bistveno zmanjšalo. Število zastrupitev s svetilnim oljem se je zmanjšalo za devet odstotkov, z gorivom za žar pa za 15 odstotkov. Do leta 2020 pričakujejo, da se bo skupna številka zastrupitev zmanjšala za 75 odstotkov.