Supervizor dobil zakonodajnega brata  

Zakonodajni Supervizor postreže s skupnimi podatki o številu veljavnih zakonov.

Objavljeno
28. maj 2014 11.54
jsu*supervizor
E. R., gospodarstvo, STA
E. R., gospodarstvo, STA
Ljubljana − Na spletnem portalu Tax-Fin-Lex so vzpostavili storitev »zakonodajni supervizor«, v okviru katere so na voljo dnevno osvežene informacije o spremembah v slovenski zakonodaji. Podatki o spremembah zakonodaje so na voljo tudi za nazaj, in sicer do leta 1991.

Zakonodajni supervizor najdete na spletnem naslovu http://www.tax-fin-lex.si/VeljavnaZakonodajaRS.aspx.

Na današnji dan v Sloveniji velja 816 zakonov in 18.155 podzakonskih predpisov. V statistiko podzakonskih predpisov niso vključene objave o imenovanjih, pozivih, razpisih in podobne objave, ki nimajo normativne narave. Izključene so tudi objave samoupravnih lokalnih skupnosti in objave iz uradnega lista − mednarodne pogodbe.

Glede na organ sprejemanja in izvajanja zakonov je na današnji dan na prvem mestu ministrstvo za finance s 192 zakoni, sledita ministrstvo za delo z 88, družine in socialne zadeve ter ministrstvo za gospodarstvo s 65 zakoni.

Zanimiv je tudi podatek o naraščanju števila veljavnih zakonov in podzakonskih predpisov. Konec leta 2004 je veljalo 679 zakonov in 13.754 podzakonskih predpisov, leta 1991 pa le 361 zakonov in 1037 podzakonskih predpisov.

Na portalu Tax-Fin-Lex vsakodnevno spremljajo in obdelujejo vso slovensko zakonodajo, ki je uporabnikom na voljo v polnih besedilih in čistopisih vseh zakonov in podzakonskih predpisov, povezana pa je tudi z vrsto drugih vsebin (sodna praksa, literatura, itd).

Izvirni supervizor je sicer spletna aplikacija Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki splošni javnosti, medijem, stroki in državnim organom omogoča vpogled v izdatke javnih institucij.