V ZPS kritični do Telekomovih podražitev mobilnih paketov

ZPS poziva k večji zaščiti potrošnikov v primeru spremembe pogojev in cen telekomunikacijskih storitev.

Objavljeno
24. november 2015 16.31
vidic telefoniranje
Je. G.
Je. G.
Ljubljana - Z nekaj izjemami se bodo pri Telekomu Slovenije 1. decembra podražili tako rekoč vsi mobilni paketi. Še posebej izstopa dejstvo, da so med njimi tudi paketi, ki so jih začeli prodajati šele letos, nekatere celo manj kot dva meseca nazaj, opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) in pravijo, da so s tem potrošnike postavili pred dejstvo, da morajo le kratek čas po odločitvi za določen paket ponovno presojati, ali je ta paket zanje tisti pravi. »Telekomova poteza je vprašljiva tudi s stališča varstva konkurence in zavajajočega oglaševanja, saj bodo 1. decembra med drugim dvignili tudi ceno paketa iz še vedno aktualnega oglasa, kar pomeni, da nekateri potrošniki oglaševane cene ne bodo plačevali niti en cel mesec,« so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da je ZPS zaskrbljeno sprejela to informacijo. Kot vsakič ob podražitvah, se je namreč tudi tokrat izkazalo, da so številni potrošniki dodatno prizadeti, ker so z operaterjem sklenili pogodbo o vezavi skupaj z nakupom opreme, kar jim bistveno otežuje prekinitev pogodbe in prehod k drugemu operaterju, poudarajajo.

ZPS predlaga spremembo zakona

»Na Zvezi potrošnikov Slovenije praktično ob vsaki množični podražitvi opozarjamo na neenakost pravic potrošnikov. Že res, da morajo operaterji po določbah 129. člena Zakona o elektronskih komunikacijah, potrošniku omogočiti, da brez odpovednega roka, brez plačila stroškov prekinitve in brez pogodbene kazni odstopi od naročniške pogodbe. A hkrati so številni potrošniki ujeti v past vezave s subvencioniranim telefonom ali drugo opremo in pogodbe ne morejo prekiniti brez plačila odkupa ali uporabnine, ki lahko doseže vrednost nekaj 100 evrov. To pa operaterji očitno s pridom izkoriščajo,« so zapisali in dodali, da pozivajo pristojne ustanove, predvsem direktorat za informacijsko družbo pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter qgencijo za komunikacijska omrežja in storitve, da v zakonodajni postopek čimprej predlagajo spremembo omenjenega zakona, s katero bi v primeru spremembe cen in pogojev dodatno zaščitili potrošnike, ki so podpisali takšno ali drugačno pogodbo o vezavi (z ali brez opreme), ki jim je treba omogočiti, da svoje naročniško razmerje do konca veljavnosti vezave nadaljujejo pod pogoji, ki so veljali ob sklenitvi, vključno s ceno storitev ali da prekinejo pogodbo o vezavi in ob tem obdržijo opremo.

»Samo na ta način bomo lahko dosegli enakopravnost obeh pogodbenih strank, saj sedanja rešitev daje nesorazmerno manj pravic potrošniku, čeprav spoštuje pogoje vezave oziroma paketa, za katerega se je odločil na podlagi oglaševanih pogojev in cene. Da obstoječa zakonska ureditev ne preprečuje oškodovanja potrošnikov, dokazuje prav primer zadnje podražitve storitev Telekoma Slovenije,« so še zapisali v ZPS.