Izgubljen ali ukraden android

Ne najdete telefona? Androida? Je slišati kot nočna mora? Ukrepajte čim prej!

Objavljeno
12. junij 2017 19.06
dja huawei
Jasmina Mešić
Jasmina Mešić

Prvi, nujen korak je obisk te strani, kjer poskušate poiskati oziroma zakleniti telefon. Seveda se najprej prijavite v svoj Google račun in izberete napravo, ki jo iščete. Lahko najprej poskusite sprožiti zvonjenje, če se telefon nahaja nekje za kavčem, ali opcijo poišči lokacijo naprave. Pozor, to je možno samo, če imate že predhodno vklopljeno lokacijo na telefonu.

Najprej poskusite zakleniti telefon in kontaktirati najditelja (opcija Zaklenitev telefona). S tem omogočite najditelju, da vas pokliče in vrne telefon, hkrati pa vseeno onemogočite dostop do podatkov na telefonu (dostop do imenika, do aplikacij itd.)

Če glede na nastalo situacijo ocenite, da je telefon ukraden oziroma za vedno izgubljen, je nujen korak odjava iz obstoječega Google računa (možnost Odjavite se v telefonu). To je najbolje narediti čim prej, ker drugače neznanec lahko dostopa do vašega Gmail računa in vseh povezanih storitev (Google Drive, Facebook, Twitter, PayPal itd.). Pametno je tudi, da na daljavo izbrišete podatke na napravi (možnost Izbrišite podatke na napravi), če želite resnično onemogočiti neznancem dostop do kakršnihkoli podatkov na napravi. To seveda ne pomeni, da boste izbrisali svoj Google račun, ampak le podatke, ki se nahajajo na napravi.


Find my phone je prvi korak pri iskanju telefona. Foto: Varni na internetu

Nato kontaktirate svojega operaterja in prijavite ukradeni telefon. Operater bo zablokiral uporabo vaše SIM kartice in s tem onemogočil, da bi nekdo ustvaril dodatne stroške (npr. s klicanjem v tujino ali klicanjem komercialnih številk). Vendar boste še vedno lahko ohranili svojo obstoječo telefonsko številko.

Če želite, lahko podate prijavo na policijo, v tem primeru boste potreboval IMEI številko. Najdete jo na računu ali garanciji, poiščete jo lahko tudi z ukazom: *#06# KLIČI. Preventivno svetujemo, da si vsak lastnik telefona to številko nekam zapiše in hrani za primer, če jo bo kdaj potreboval.

Če uporabljate aplikacijo za spletno banko in ste prepričani, da je telefon za vedno izgubljen, za vsak slučaj kontaktirajte svojo banko in vprašajte, kakšen je nadaljnji postopek, ali so na voljo še dodatni varnostni ukrepi.

Kaj, če bo nekdo poskušal ukradeni telefon prodati?

Če bo neznanec poskušal vaš telefon prodati naprej, je najverjetnejši scenarij, da bo telefon najprej ugasnil in odstranil SIM kartico. Nato ga bo ponastavil na tovarniške nastavitve. V tem primeru se bodo vsi podatki izbrisali in ne boste imel več nobenega vpliva, kaj se dogaja z vašim telefonom, vendar bo hkrati onemogočen dostop do vaših podatkov. Razen spominske kartice, v tem primeru bodo podatki, večinoma so to fotografije, še vedno dostopne.

Top 3 nasveti

1.    Nujno omogočite zaklenjen zaslon (vzorec ali PIN številka), drugače lahko neznanec takoj dostopa do vseh podatkov na telefonu!

2.    Backup! Imejte vklopljeno sinhronizacijo Google računa (to je predvsem pomembno za imenik in koledar) in naredite backup fotografij in videoposnetkov. Priporočamo uporabo katere od oblačnih storitev (Drive, Dropbox, OneDrive, Google Photo itd.), naredite še eno kopijo fotografij na zunanjo napravo, npr. zunanji disk ali USB ključ.

3.    Shranite oziroma zapišite si IMEI številko, da vam bo na razpolago, če jo boste kdaj potrebovali. Poiščete jo z ukazom: *#06# KLIČI

                                                   Video: Varni na internetu/Youtube

***

Jasmina Mešić je koordinatorica programa Varni na internetu.

Program Varni na internetu je nastal, da bi ozaveščal o nevarnostih, ki prežijo na povprečnega spletnega uporabnika. Ta vsakodnevno uporablja spletno bančništvo, nakupuje v spletnih oglasnikih in spletnih trgovinah, komunicira prek družbenih omrežij, na spletu išče informacije in opravlja različne počitniške rezervacije.

Njihova naloga je, da širšo javnost informirajo o vseh vrstah spletnih goljufij, katerih posledica je finančno oškodovanje žrtve, opozarjajo na varno uporabo spletnega bančništva in poudarjajo pomen varovanja naše identitete na družbenih omrežjih.

V programu Varni na internetu še posebej veliko pozornosti namenjajo ozaveščanju uporabnikov o aktualnih spletnih prevarah in jih učijo prepoznavati najočitnejše znake spletnih prevar. Njihovi strokovni sodelavci pa nudijo brezplačno svetovanje tako fizičnim osebam kot podjetjem in organizacijam.

***

Po dosjeju prispevkov Varni na internetu lahko brskate TUKAJ.