Pošljite nam sken osebnega dokumenta!

Že veste, kako narediti varno elektronsko kopijo osebnega dokumenta oziroma potnega lista?

Objavljeno
22. maj 2017 15.50
Jasmina Mešić
Jasmina Mešić

Ponudniki spletnih storitev od svojih uporabnikov čedalje pogosteje zahtevajo skeniran osebni dokument, kar pa na drugi strani upravičeno vzbuja nelagodje ali pa vsaj poraja vprašanje: »Je OK, da kar pošiljam svoje dokumente naokoli?«

Ponudniki z namenom preprečevanja zlorab pogojujejo uporabo svojih storitev s pošiljanjem skenirane osebne izkaznice, vozniškega dovoljenja ali potnega lista. Znan primer je Airbnb, ki zahteva sken uradnega dokumenta, če želite rezervirati stanovanje, Facebook zahteva sken dokumenta, če želite, denimo, povrniti ukraden profil in dokazati, da ste vi pravi »Janez Novak«. Prav tako morate poslati digitalno kopijo dokumenta, če želite izbrisati neprimerne Google zadetke, ki so povezani z vašim imenom in priimkom, če želite uporabljati spletne igralnice, navsezadnje tudi, če želite na spletu trgovati z vrednostnimi papirji.

Kaj pravi zakonodaja?

Kopiranje osebne izkaznice (tudi potnega lista) je opredeljeno v zakonu, nadzor nad temi členi pa izvaja informacijski pooblaščenec. Zakon dovoljuje, da imetnik kopira osebno izkaznico, po drugi strani pa prepoveduje, da se kopija osebne izkaznice hrani v elektronski obliki. In tu je zanka, saj to pravzaprav pomeni, da osebni dokument lahko fotokopirate, če pa ga nato poskenirate ali slikate s telefonom in shranite, ravnate v nasprotju z zakonom. Prav tako mora tisti, ki mu pošljete sken, tega po identifikaciji nepreklicno izbrisati, drugače krši zakon.

Navadni smrtniki seveda nimamo nobenega vpogleda v to, ali spletni velikani, kot so denimo Airbnb, Google in Facebook, upoštevajo pravila in dejansko izbrišejo digitalizirane kopije dokumentov. Če ponudnik ne ponuja druge možnosti identifikacije, potem se morate sami odločiti, ali boste sprejeli njegove pogoje in poslali sken dokumenta. Če druge možnosti nimate, potem vsaj poskušajte zmanjšati možnosti morebitnih zlorab.

Kako varno poslati sken osebnega dokumenta

Uporabnikom svetujemo, da če že skenirate osebni dokument, ga obvezno obdelajte na tak način, da čim bolj onemogočite kasnejšo zlorabo. S programom za obdelavo fotografij; to je lahko tudi Slikar, Power Point ali kak drug program ali aplikacija na telefonu, ki jo že uporabljate za obdelavo fotografij, prekrijte elemente, ki niso nujno potrebni za identifikacijo. Takšna podatka sta številka EMŠO in podpis na osebni izkaznici, ki ju ponudnik storitve ne potrebuje, da bi preveril vašo identiteto.

Prav tako sken nujno opremite z vodnim žigom, ki jasno pove, da gre za kopijo in za kakšen namen je ta uporabljena. Če boste sken poslali na Airbnb, potem čez sliko napišite SCAN AIRBNB [DATUM] IDENTIFICATION. Prav tako priporočamo, da sken shranite kot črno-belo sliko, in ne kot barvno. Vendar naj opozorimo, da nekateri ponudniki storitev, med njimi Airbnb, zahtevajo barvni sken, tako da preverite, kakšne so zahteve.


Skenirana osebna izkaznica z vodnim žigom in zakritimi podatki. Foto: Varni na internetu

Ko skenirani dokument ustrezno obdelate in pošljete ponudniku, ki ga je zahteval, ga obvezno IZBRIŠITE iz mape »Poslana pošta« (»Sent«)! Ta korak je zelo pomemben, saj če vam nekdo vdre v elektronsko pošto, lahko vaš skenirani dokument uporabi za lažno predstavljanje in vas vplete v različne spletne goljufije.

Na SI-CERT smo obravnavali že ogromno ljubezenskih prevar, lažnih ponudnikov kreditov in goljufij z lažnimi oglasi za oddajo stanovanja, ki jim je skupno ravno zavajanje z osebnimi dokumenti. Da bi goljufi ustvarili čim bolj prepričljivo krinko, žrtvi pošljejo sken osebnega dokumenta. Seveda ne njihovega, ampak od povsem nedolžnega posameznika, ki je nekomu v dobri veri poslal kopijo svojega dokumenta. Zato vedno upoštevajte načela varnega skeniranja in pošiljajte skenirane osebne dokumente samo ponudnikom, ki jim zaupate!

***

Jasmina Mešić je koordinatorica programa Varni na internetu.

Program Varni na internetu je nastal, da bi ozaveščal o nevarnostih, ki prežijo na povprečnega spletnega uporabnika. Ta vsakodnevno uporablja spletno bančništvo, nakupuje v spletnih oglasnikih in spletnih trgovinah, komunicira prek družbenih omrežij, na spletu išče informacije in opravlja različne počitniške rezervacije.

Njihova naloga je, da širšo javnost informirajo o vseh vrstah spletnih goljufij, katerih posledica je finančno oškodovanje žrtve, opozarjajo na varno uporabo spletnega bančništva in poudarjajo pomen varovanja naše identitete na družbenih omrežjih.

V programu Varni na internetu še posebej veliko pozornosti namenjajo ozaveščanju uporabnikov o aktualnih spletnih prevarah in jih učijo prepoznavati najočitnejše znake spletnih prevar. Njihovi strokovni sodelavci pa nudijo brezplačno svetovanje tako fizičnim osebam kot podjetjem in organizacijam.

***

Po dosjeju prispevkov Varni na internetu lahko brskate TUKAJ.