Za dober sokovnik vsaj sto evrov

Test potrošniških organizacij kaže: centrifugalni sokovniki so hitrejši in preprostejši za čiščenje.

Objavljeno
09. december 2015 14.43
lvi-Milan Jakic
Barbara Pavlin
Barbara Pavlin

Ljubljana − Potrošniške organizacije so tokrat pod drobnogled vzele aparate za pripravo sokov − sokovnike. Na testu so preverili kakovost centrifugalnih sokovnikov in tistih, ki delujejo po principu vijačenja (tako imenovani polž). Sočili so z 21 sokovniki, za katere so odšteli med 38 in 530 evri, izkazalo pa se je, da je treba za dober sokovnik odšteti vsaj sto evrov.

Sokovniki se med seboj razlikujejo po načinu delovanja, moči motorja, obliki in velikosti ter po učinkovitosti. Centrifugalni so močnejši, zato delujejo z večjimi hitrostmi in hitreje opravijo delo. Vijačni modeli pa imajo šibkejši motor, vrtijo se počasneje, hitrosti ni mogoče spreminjati, lahko pa pri nekaterih za kratek čas spremenimo smer vrtenja vijaka, kar pride prav, ko se kakšen kos sadja ali zelenjave zatakne in zablokira delovanje, in so občutno bolj tihi.

Aparati se razlikujejo tudi po obliki. Izbrati je treba takega, ki bo dobil stalno mesto na kuhinjskem pultu. Centrifugalni sokovniki so pokončni in nekoliko bolj kompaktne oblike, medtem ko je pri vijačnih oblika odvisna od lege vijaka. Če je navpična, je lahko sokovnik po videzu precej podoben centrifugalnim, če pa je vodoravna, spominja na mesoreznico.

»Za lažje premikanje in čiščenje je pomembna tudi teža sokovnika. Lažji, ki smo jih testirali, tehtajo okoli dva kilograma, težji pa skoraj sedem kilogramov,« opozarja Dušica Breskvar iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) in dodaja: »Aparati se razlikujejo tudi po številu različnih dodatkov in nastavkov, a premislite, ali jih boste tudi uporabljali, sicer bodo zgolj navlaka v omari.«

Centrifugalni so hitrejši

Na testiranju so v sokovnikih pripravljali štiri vrste sokov, uporabili so iste recepte, enake količine sestavin, pri pripravi soka pa so upoštevali navodila za uporabo. »Njihovo učinkovitost smo ocenili na podlagi meritev količine soka, ki se je natekel iz dodanih surovin (izkoristek), časa sočenja in okusa ter konsistence soka (bistrost, vsebnost pešk, olupkov in vlaknin, pojav pene in usedlin),« je način testiranja predstavila Breskvarjeva.

Centrifugalni sokovniki so se izkazali kot bistveno hitrejši od vijačnih modelov. Kar polovica jih je dobila najvišjo oceno za učinkovitost, med vijačnimi pa le dva. Je pa res, da se učinkovitost sokovnikov razlikuje glede na vrsto sadja, ki ga uporabimo, poudarjajo pri ZPS.

Največ težav pri sestavljanju

Testiranje je vključevalo tudi pregled navodil za uporabo, preverili pa so tudi, ali so priloženi recepti. Pri nekaterih so pogrešali jasno informacijo o zmogljivosti, za katere vrste sadja in zelenjave je sokovnik primeren in koliko časa ga smemo neprekinjeno uporabljati, saj je omejitev delovanja lahko celo manj kot minuta.

»Največ težav pri uporabi povzroča sestavljanje sokovnikov, saj jih moramo pri vsakem čiščenju povsem razstaviti, očistiti in nato spet sestaviti. Pri centrifugalnih sokovnikih je težav nekoliko manj, imajo manj sestavnih delov kot vijačni, njihovo sestavljanje je preprostejše,« je poudarila Breskvarjeva in dodala: »Zamudno čiščenje je najpogosteje vzrok, da nas čez čas veselje do uporabe sokovnika mine.«

Temperatura ni odvisna od modela

Proizvajalci sokovnikov zatrjujejo, da se temperatura soka v vijačnih sokovnikih zaradi počasnega vrtenja ne povečuje in zato je sok kakovostnejši, v njem pa se tako ohrani tudi več vitaminov in mineralov kot v soku iz centrifugalnih sokovnikov. Zato so potrošniške organizacije izvedle dva manjša preizkusa. V laboratoriju so izmerili temperaturo sokov takoj po njihovem nastanku in v sokovih, ki so jih pripravili z različnimi tipi sokovnikov, z natančnimi analitičnimi metodami določili prisotnost nekaterih snovi, ki so pomembne za zdravje.

Ugotovili so, da bistvene temperaturne spremembe med jabolčnim sokom iz centrifugalnega in vijačnega sokovnika ni. Razlika je bila le 0,3 stopinje Celzija. Rezultati testov so ovrgli tudi trditev, da ostane v sokovih, ki so narejeni v vijačnih sokovnikih, več koristnih snovi.