ZPS poziva k obširnejšemu nadzoru medu

Nadzorne inštitucije naj to naredijo za zaščito zdravja potrošnikov in ugled čebelarjev, ki spoštujejo predpise.

Objavljeno
23. december 2015 16.25
bsa/ PANORAMA
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana − Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je v luči skrb vzbujajočih podatkov o uporabi nedovoljenih zdravil za zatiranje varoze pozvala k obširnejšemu nadzoru, ki bi ga glede na razsežnost problema »nedvomno morale čim prej izvesti nadzorne inštitucije, če hočejo zaščititi zdravje potrošnikov in povrniti ugled tistim čebelarjem, ki spoštujejo predpise«.

Proti kršiteljem bi morale inštitucije ustrezno ukrepati, kar bi moralo biti tudi v interesu ministrstva za kmetijstvo, ki aktivno promovira Kupujmo slovensko. »Potrošniki vedno bolj posegajo po slovenskih pridelkih, izguba njihovega zaupanja pa bo nedvomno bistveno dražja od stroškov nadzora,« so v ZPS zapisali za STA.

»Glede na aktualno situacijo, ki je razgrnila pomanjkljiv nadzor ter nerazumno ravnanje skoraj 80 odstotkov čebelarjev glede uporabe nedovoljenih zdravil za zatiranje varoze, bi bilo testiranje zelo zaželeno,« saj bi potrošniki le tako prejeli nedvoumen odgovor, brez skrivanja imen, kateri med ne vsebuje nedovoljenih zdravil.

Kot so še dodali, so cvetlični med pod drobnogled vzeli že leta 2009, ko so preverjali fizikalno-kemične in senzorične lastnosti, pristnost medu, ali vsebujejo nedovoljena zdravila in ali so deklaracije ustrezne. Med 12 preverjenimi vzorci so le trije prejeli oceno zelo dobro.

»ZPS niti za delovanje niti za testiranje ne prejema nobenih javnih sredstev. Testiranje plačujejo naši člani, ta vir pa žal ne zadošča, da bi lahko izvedli dovolj obsežen in celovit test medu na slovenskem trgu,« so še pojasnili.