Asteroid na »neudobni« razdalji

Asteroid 2014-JO25 se je Zemlji približal na 1,8 milijona kilometrov.

Objavljeno
19. april 2017 22.25
shutter/vesolje
Z. R.
Z. R.

Washington – Zemljo je na varni, a neudobni razdalji obšel asteroid, velik približno 650 metrov. Asteroid z imenom 2014-JO25 se je Zemlji približal na 1,8 milijona kilometrov, kar je manj od petkratne razdalje med Zemljo in Luno. Opazovati ga bo mogoče že z manjšimi optičnimi teleskopi noč ali dve, nato bo zunaj vidnega polja.

»Čeprav ni možnosti, da bi asteroid trčil z našim planetom, bo to zelo bližnje srečanje za tako velik asteroid,« so sporočili z ameriške vesoljske agencije Nasa. Zemlji se bo najbolj približal po tem, ko bo obkrožil Sonce. Kasneje bo pot nadaljeval proti Jupitru, nato se bo vrnil v središče našega osončja. Devetnajsti april je »izjemna priložnost« za astronome in amaterske opazovalce zvezd, so še pojasnili v Nasi. »Astronomi po vsem svetu ga bodo opazovali s teleskopi, da bi o njem izvedeli čim več,« so še zapisali.

Doslej poleg njegove velikosti in poti vedo tudi, da je njegovo površje dvakrat bolj odsevno od Luninega. Asteroid 2014-JO25 je bil nazadnje v naši »neposredni bližini« pred 400 leti, naslednjič pa se bo približal enkrat po letu 2600. Naslednje bližnje srečanje s kakšnim velikim asteroidom se ne bo zgodilo pred letom 2027, ko se bo 800 metrov velik asteroid približal zgolj na dolžino razdalje med Zemljo in Luno, ki znaša okoli 380.000 kilometrov.