Dosegli zastrašujoč mejnik

Na severni polobli presegli temperaturni mejnik – dvig za 2°C nad povprečno temperaturo ob začetku industrijske dobe.

Objavljeno
10. marec 2016 14.04
S. R. P.
S. R. P.
Uradnih podatkov o rasti povprečne svetovne temperature v zadnjih tednih še nimamo, neuradno pa je že znano, da je tudi februar krenil po že kar ustaljeni poti podiranja temperaturnih rekordov. Še več, okoli prvega marca smo (za zdaj še neuradno) na severni polobli dosegli in presegli ključni temperaturni mejnik, za katerega smo si želeli, da se mu vsaj do konca stoletja še ne bi približali – dvig za 2 stopinji Celzija nad povprečno temperaturo ob začetku industrijske dobe.

Čeprav je povprečna temperatura le za kratek čas presegla to tolikokrat omenjeno mejo rasti za 2 stopinji, pa je to vendarle prvi tovrsten rekord, odkar merimo temperaturo. Po mnenju strokovnjakov je bila ta rast zelo verjetno dosežena tudi prvič, odkar se je pred več tisoč leti na našem planetu začela razvijati človeška civilizacija.

Po še neuradnih podatkih glavnih meteoroloških organizacij naj bi bil letošnji februar za 1,15 do 1,4 stopinje Celzija toplejši od dolgoletnega povprečja in za 0,2 stopinje toplejši od rekordno toplega januarja. Februar bo tako verjetno že deveti rekordno topel mesec v nepretrganem zaporedju podiranja temperaturnih rekordov.

Podatki o dvigu povprečne svetovne temperature dobijo pravo vsebino zlasti v luči podatka, da se je vse od začetka industrijske dobe do lanskega oktobra povprečna temperatura povečala za eno stopinjo Celzija, zgolj od oktobra do danes pa za nadaljnje 0,4 stopinje.

Meteorologi predvidevajo, da je k tej rasti v zadnjih mesecih veliko prispeval izjemno močan El Niño, ki še vztraja nad Tihim oceanom. Tako Amerika kot Evropa sta imeli rekordno toplo zimo. Posebno izrazita je bila otoplitev na Arktiki: februarja je bilo tam na nekaterih območjih celo za 16 stopinj Celzija topleje od običajne februarske temperature!