Evropa proti eboli

Evropska javno-zasebna zdravstvena iniciativa IMI je sprožila prvega
izmed osmih projektov v okviru ambicioznega programa Ebola+

Objavljeno
22. januar 2015 15.10
reu/HEALTH-EBOLA/LEONE
Ra. K., Znanost
Ra. K., Znanost
Največja evropska javno-zasebna zdravstvena iniciativa The Innovative Medicines Initiative (IMI), ki si prizadeva za hitrejši razvoj boljših in varnejših zdravil, je sprožila prvega izmed osmih projektov v okviru ambicioznega programa Ebola+. Z njim bo poskusila pospešiti razvoj cepiva proti tej zelo nalezljivi bolezni. Ta ukrep je vodstvo iniciative sporočilo tik pred zasedanjem Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu, kjer bo epidemija hemoragične mrzlice visoko na dnevnem redu obravnavanih tem.

Osmerico projektov so izbrali izmed prejetih predlogov, ki so jih zbirali od novembra lani. Program Ebola+ je njihov odziv na izbruh ebole v zahodni Afriki, ki je doslej odnesla že več kot 8000 življenj. Z njim bodo poskusili povezati več kot 40 partnerjev iz farmacevtske in diagnostične industrije, zdravstvenih ustanov, akademij, humanitarnih organizacij in manjših biotehnoloških družb iz Evrope, Afrike in ZDA. Dosedanje izkušnje so namreč pokazale, da so tovrstni konzorciji v boju proti hudim boleznim lahko precej uspešnejši kakor posamične družbe ali organizacije.

Proračun projekta Ebola+ znaša 215 milijonov evrov. Del sredstev prispeva raziskovalno-inovacijski program Evropske unije Obzorje 2000, preostanek pa Evropska federacija farmacevtske industrije in drugi partnerji.

Izvršna direktorica IMI Irene Norstedt je v tej zvezi povedala: »Začetek novih vznemirljivih projektov demonstrira zmožnost Inovativne medicinske iniciative, da se hitro odzove na izbruhe nevarnih bolezni, kakršna je epidemija ebole. Iskreno upamo, da bodo naši projekti olajšali spopad s tovrstnimi grožnjami za zdravje ljudi, tako sedanjimi kot prihodnjimi.«

Evropski komisar za raziskave, znanost in inovacije Carlos Moedas dodaja: »Za zdaj še nimamo cepiva proti eboli, zato je nujno treba pospešiti raziskave o vseh relevantnih vidikih te bolezni. In prav to s sredstvi Obzorja 2000 in naših partnerjev iz industrije tudi poskušamo narediti. Z razvojem hitrih diagnostičnih testov bi zagotovo močno olajšali delo naših herojskih zdravstvenih delavcev v najhuje prizadetih državah. Vsa ta orodja so namreč nujna, če naj z ebolo obračunamo enkrat za vselej.«