Igra, ki je učenje, in učenje, ki je igra

V soboto bo potekalo sklepno tekmovanje mednarodnega gibanja First Lego League o živalskih zaveznikih.

Objavljeno
02. februar 2017 20.14
Dragica Bošnjak
Dragica Bošnjak

Živalski zavezniki je tema letošnjega mednarodnega multidisciplinarnega raziskovalnega programa, FLL - First Lego Legue, ki mladim približuje znanost in jih navdušuje za raziskovanje; pri nas pa to gibanje že šesto leto vodi Zavod Super Glavce. Sklepna prireditev - odprto državno prvenstvo FLL v Sloveniji - na kateri se bo predstavilo 26 ekip iz treh držav in prvič tudi najmlajši, FLL Juniorji, bo v soboto, 4. februarja od 9. ure dalje v športni dvorani OŠ Dobrova.

Kaj je FLL?

FLL je program raziskovanja, oblikovan za ekipe šolarjev, starih od 9 do 16 let. V svetu poteka to gibanje od leta 1998, ko se je vanj vključilo 200 ekip, z leti pa se je zanimanje ves čas povečevalo in danes pri tem sodeluje že več kot 290 tisoč mladih iz skoraj 90 držav. Slovenski Zavod Super Glavce so leta 2012 sprejeli v mednarodno partnerstvo organizatorjev, ki si prizadevajo pri mladih spodbujati radovednost, kreativnost, učenje s sodelovanjem in skupinsko delo.

Fizika, matematika, robotika

»Osnova programa First sta robotika in raziskovanje, njihova posebnost pa vrednote, ki spodbuja skupinsko delo, kolegialnost in fer odnose med tekmeci. Programi raziskovanja so oblikovani za otroke in najstnike, da bi jih navdušili za znanost, raziskovanje in uporabo sodobne tehnologije v koristne namene. Učijo jih pomembnih veščin, spretnosti in jih opremijo z izkušnjami, ki jim bodo prišle prav v življenju, pa tudi na njihovi poklicni poti oziroma karieri. Programi lahko potekajo po razredih, niso pa vezani samo na šolsko okolje,« pojasnjuje Natalija Premužič, direktorica Zavoda Super Glavce in vodja projekta FLL pri nas.

Kot je še pojasnila, v letošnji sezoni sodeluje 55 šol z ekipami, ki štejejo do deset članov. V aktualnem šolskem letu 2016/17 so projekt še razširili s programom First Lego Junior, v katerem sodelujejo ekipe otrok, starih od 6 do 10 let. V pilotno sezono spodbujanja vedoželjnosti in veselja do znanosti za to starostno skupino, so k sodelovanju povabili 15 šol oziroma organizacij.

Vsako sezono izvedejo več regijskih turnirjev, ki se zvrstijo po različnih krajih po Sloveniji, najuspešnejši pa se potem predstavijo na finalnem srečanju, kakršno bo v soboto na Dobrovi.

Na letošnjem sklepnem tekmovanju se bo tako v znanju o tem, zakaj in kako je pomembno in medsebojno odvisno zavezništvo med ljudmi in živalmi, nujno timsko delo za doseganje dobrih rezultatov, poleg tega v teh projektih tudi spretnost pri programiranju robotov lego, ki morajo samostojno (raz)reševati različne naloge na poligonu in drugo, pomerilo 21 finalistov iz Slovenije, tri ekipe iz Srbije in dve s Hrvaške.

Najboljši po Evropi in ZDA

Najboljši na tem tekmovanju se bodo lahko udeležili Odprtih evropskih prvenstev na Danskem in v Veliki Britaniji ter zdaj že tradicionalnega Svetovnega prvenstva v ZDA, kjer je bila ustanovljena neprofitna organizacija First (For Inspiration and Recognition of Science and Technology), in se nato širila po svetu; da bi z inovativnimi programi navduševali mlade ljudi za znanost, tehnologijo, inženirstvo in matematiko. Mentorji mladih, ki so bodisi osnovnošolski, srednješolski ali univerzitetni učitelji, raziskovalci ali drugi sodelavci, pa potrjujejo, da se ta oblika dela z mladimi zelo primerno in učinkovito dopolnjuje s številnimi šolskimi predmeti in na mikaven način uresničuje vzgojne in izobraževalne programe »z igro, ki je učenje - ter obrnjeno«.