Zavod 404: Izdelali smo inteligentno ulično svetilko

Projekt so ustvarjali dijaki štirih srednjih šol. Njihov trud je bil poplačan z delujočim izdelkom.

Objavljeno
06. januar 2017 11.50
Rok Capuder
Rok Capuder
Zavod 404 mladim omogoča stik, da svoje kreativne ideje pretvorijo v realnost. Preko atraktivnih projektov spoznavajo tehniko in tehnologijo, ki nas danes spremlja na čisto vsakem koraku in bo v prihodnosti morda krojila njihovo poklicno pot.

Verjamemo, da se inovativnosti ne da naučiti. Raziskovalni duh je v vsakem od nas in edino, kar je treba narediti, da ga vzpodbujamo na vsakem koraku.

***

Grafika: Anže Erklavec, SŠOF

Inteligentna ulična svetilka je projekt, ki so ga ustvarjali dijaki štirih srednjih šol. Izdelali smo jo že v šolskem letu 2015/16, dograjujemo pa jo tudi letos.

Inteligentna svetilka je sposobna sama zaznavati naravno osvetljenost in temu ustrezno prilagajati svojo svetilnost. LED tehnolgija postaja v zadnjem času vse bolj uveljavljena kot energijsko učinkovita rešitev. Težava, ki jo zaznavanjo v mestih, ki so klasične svetilke na žarilno nitko zamenjali z LED diodami, pa je preosvetljenost. Ta nasiči nočno nebo s svetlobnim onesnaženjem, ki ne moti le prebivalcev, ampak vpliva tudi na bioritem živali, predvsem ptic, ki živijo tudi na obrobjih mest.

LED (light emitting diode) diode za svoje delovanje izkoriščajo polprevodniški člen, ki ob pravih pogojih zasveti. So izredno učinkovite in zelo svetle. Njihova slaba lastnost pa je ta, da je svetloba nenaravna in včasih celo moteča.

Projekta smo se lotili tako, da smo delo razdelili na štiri področja, od katerih je vsakega prevzela ena sodelujoča šola. Za oblikovanje so poskrbeli dijaki Srednje šole za oblikovanje in fotografijo, za mehanske dele dijaki Srednje šole tehničnih strok Šiška, za elektrotehniko dijaki Srednje šole Domžale in za poslovni načrt in trženje dijaki Srednje ekonomske šole Ljubljana.

Končni, poenostavljeni model svetilke, grafika: Anže Erklavec, SŠOF

Vsaka skupina je poskrbela, da je njihova komponenta ustrezno delovala, se posvetovala z ostalimi skupinami in v januarju 2016 smo začeli z delom. Prve oblikovalske ideje so že kmalu krasile računalniške zaslone, a zaradi kompleksne izdelave, smo se osredotočili na preprostejše oblike, ki jih lahko povečini izdelamo sami.

Skupina za elektrotehniko je izdelala krmilnik in PCB ploščice za LED diode. Povezali so jih ter LED diode opremili še s posebnimi lečami. Te svetlobo usmerijo tako, da prostor za svetilko ostaja temen, medtem ko se prostor levo in desno od svetilke dodatno osvetli. Pri izbiri diod in krmiljenju nam je svetovalo podjetje SWARCO Lea, ki so strokovnjaki za LED svetlobne znake.

Elektrotehnična ekipa

Sledila je izdelava ohišja iz aluminija, ki smo ga najprej poskusili izdelati sami, a žal brez uspeha. Varjenje aluminija smo tako prepustili strokovnjakom, sami pa smo se preizkusili pri delu na stružnici in rezkarju.

Vsak LED modul se med delovanjem precej segreva in potrebuje dober odvod toplote. Aluminijaste ploščice so svoje delo opravile odlično.

LED moduli na Aluminijastih hladilnikih

Možgane naše svetilke predstavlja čip tipa ATMEL, ki bere podatke o zunanji osvetljenosti ter ustrezno prilagaja osvetljevanje. Trenutno se učimo pisanja kode, ki bo omogočila različno vrste osvetlitve, glede na vremenske razmere: sneženje, megla, dež, ... V drugi fazi bodo svetilke med seboj lahko tudi komunicirale, opazovale cestišče pod seboj in se prižigale le v primeru, da bodo zaznale gibanje.

Kljub temu da je tehnika prevladovala na vseh sestankih in srečanjih, smo se dijaki med seboj povezali in naš trud je poplačan z delujočim izdelkom. Brez ekipe, ki je držala skupaj, nam ne bi uspelo. Za rešitev tehničnih izzivov smo potrebovali vedno le še malo časa ali pa še eno novo komponento, a prijateljstva, ki smo jih stkali in znanje, ki smo ga pridobili, je tisto neprecenljivo. Zato bi se radi zahvalili vsem našim mentorjem, sponzorjem in drugim sodelavcem.

---

Mentorji: Tadej Trinko, Zdenka Sušec, Peter Rau, Rok Capuder, Tea Seliškar Otrin, Uroš Hohkravt in Klaudio Štemberger