Kemijski inštitut bo vodil Gregor Anderluh

Po drugem razpisu: vodja laboratorija za molekularno biologijo in nanobiotehnolgijo je kandidat za novega direktorja. Potrditi ga mora še vlada.

Objavljeno
13. oktober 2015 20.38
Preglov nagrajenec dr. Gregor Anderluh na Kemijskem inštitutu v Ljubljani 5. julija 2013.
Lidija Pavlovčič, znanost
Lidija Pavlovčič, znanost
Ljubljana – Upravni odbor Kemijskega inštituta je med prijavljenimi petimi kandidati izbral Gregorja Anderluha. Predvidoma prihodnji teden naj bi o njem odločala vlada. Od lanskega decembra, ko je za posledicami strelnih ran umrl prejšnji direktor dr. Janko Jamnik, je inštitut vodil Janez Levec.

Izbranega kandidata za direktorja Kemijskega inštituta dr. Gregorja Anderluha ni bilo na danšanji novinarski konferenci, na kateri so javno razkrili njegovo ime, ker je te dni v Madridu kot gostujoči predavatelj. Izbrali so ga šele na drugem razpisu, potem ko na prvem med šestimi kandidati niso izbrali nikogar. Sedanji vršilec dolžnosti direktorja, akademik Janez Levec, ki vodi inštitut skoraj deset mesecev, se na razpis ni prijavil, ker se namerava kmalu upokojiti.

Kakšne cilje pri vodenju inštituta s skoraj 300 zaposlenimi, med katerimi jih 256 opravlja raziskovalno delo v 14 laboratorijih, namerava doseči Gregor Anderluh, zaradi njegove odsotnosti ni mogoče izvedeti. Vtis o zadovoljstvu z izborom pa vzbujajo neformalni komentarji njegovih sodelavcev, potem ko so izvedeli, da ga je 8. oktobra izbral upravni odbor. Prepričani so, da bo nadaljeval povezovanje inštituta z drugimi raziskovalnimi institucijami po vzoru prejšnjega direktorja Janka Jamnika.

Kombinacija med temeljnimi in aplikativni raziskavami

Da so pričakovanja realna, potrjuje tudi dosedanje delovanje dr. Anderluha kot vodje laboratorija za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo. Pred kratkim je na Preglov kolokvij – prireditev, ki na Kemijski inštitut privabi svetovna imena znanosti – povabil vrhunskega britanskega profesorja kemijske biologije na Univerzi v Oxfordu dr. Hagana Bayleyja, pri katerem je Anderluh pripravljal svojo doktorsko nalogo. Če sklepamo po usmeritvi britanskega gosta, ustanovitelja podjetja, ki se ukvarja z revolucionarno tehnologijo določanja zaporedij DNK v človeškem genomu, kar koristi pri zdravljenju pacientov, potem si bo verjetno tudi dr. Anderluh pri vodenju inštituta prizadeval za napredno kombinacijo med temeljnimi in aplikativnimi raziskavami, zagotovo pa tudi za sodelovanja z gospodarstvom.

Anderluhov laboratorij je že doslej odlično sodeloval z industrijo, predvsem farmacevtsko in biotehnološko, sodelovanje pa je pogosto obrodilo tudi nova, predvsem biološka zdravila in številne patente.