Ko vas razsvetli lastna teža

Sta sončna in kinetična energija prihodnost trajnostne urbane energije?

Objavljeno
22. junij 2017 20.18
C. Hallé, Mon Quotidien
C. Hallé, Mon Quotidien
Inženirji v Las Vegasu v ameriški zvezni državi Nevada preizkušajo nov sistem za ulično razsvetljavo. Ulične svetilke na sončno energijo se lahko kakor po čudežu prižigajo in ugašajo, kadar se mimo sprehajajo ljudje. Namen izuma? Zmanjšati onesnaževanje in znižati stroške za električno energijo.

Las Vegas leži sredi puščave in ima zelo veliko sončnega vremena, zato je mesto popoln kraj za izkoriščanje sončne energije. Podjetje EnGoPlanet je zato pred kratkim namestilo štiri do okolja prijazne ulične svetilke na živahnem mestnem trgu.

Sistem je pravzaprav zelo preprost. Akumulatorji so povezani z okroglimi solarnimi ploščami nad uličnimi svetilkami, ki shranjujejo energijo, potrebno za razsvetljavo trga. Vendar to še ni vse: akumulator je povezan tudi s kinetičnimi ploščicami, vgrajenimi v pločnik. Ko pešec stopi na ploščice, akumulator shrani energijo, ki jo ustvari teža premikajočega se pešca. Zaradi majhnih generatorjev vsak korak ustvari od štiri do osem vatov, odvisno od moči pritiska.

Če bo sistem učinkovit, ga bodo začeli uporabljati tudi v drugih velikih ameriških mestih, denimo v New Yorku in Los Angelesu. Poleg tega poskuša podjetje zbrati denar na spletni strani Indiegogo ter z njim omogočiti čisto in brezplačno električno energijo v afriških vaseh.

***