Ljubljana ta teden svetovna prestolnica fizike

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani od danes do sobote, 22. avgusta poteka 27. Mednarodna konferenca fizike visokih energij, tako imenovani LEPTON PHOTON 2015. Gre za najpomembnejšo konferenco na področju fizike visokih energij.

Objavljeno
17. avgust 2015 13.38
I. K., Znanost
I. K., Znanost
Da gre za veliko priznanje slovenskim fizikom, priča že podatek, da so v prejšnjih letih tovrstne konference gostile države kot so Švedska, Južna Koreja, Nemčija, Indija in ZDA.

Konferenca LEPTON PHOTON 2015 bo predstavila najnovejše znanstvene dosežke na področju eksperimentalne in teoretične fizike delcev, astrofizike in kozmologije, hkrati pa tudi načrte za bodoče raziskovanje na teh področjih. Gre za izredno živahno in propulzivno področje znanosti, ki je v zadnjih sedmih letih prineslo kar dve Nobelovi nagradi za fiziko. Strokovna javnost še posebej z zanimanjem pričakuje zadnje rezultate z velikega hadronskega trkalnika (LHC) v Cernu (Evropskem centru za jedrske raziskave), ki je po dveletnem premoru letos spomladi ponovno začel z delovanjem, a pri bistveno večjih energijah kot v preteklosti.

Zato tudi na tej konferenci med drugim pričakujemo novice o iskanju novih delcev, študiju lastnosti Higgsovega bozona, preučevanju temne snovi in razvoja zgodnjega vesolja.

Posebnost konference je program, ki je sestavljen izključno iz vabljenih, plenarnih predavanj uveljavljenih raziskovalcev na posameznih področjih.

Med predavatelji in obiskovalci bodo tako najslovitejša imena. Tako bo predaval eden izmed medijsko najbolj izpostavljenih fizikov na svetu prof. dr. John Ellis; je britanski teoretični fizik, trenutno zaposlen na univerzi King's College v Londonu, ter gostujoči raziskovalec v Cernu. Nadalje avtor teorije o bliskovitem oziroma inflacijskem razvoju vesolja prof. dr. Alan Guth; skupaj z Aleksejem Starobinskim in  Andrejem Lindejem je postavil teorijo inflacije, to je modela pospešenega razširjanja vesolja v prvih trenutkih po velikem poku. Teorija dandanes velja za najverjetnejši način razvoja vesolja, podprt z dostopnimi eksperimentalnimi podatki. Med predavatelji bodo še direktor Cerna prof. dr. Rolf-Dieter Heuer, direktor pospeševalnika KEK prof. dr. Masanori Jamauči, direktor inštituta JLab prof. dr. Hugh Montgomery, vodja slovenskih raziskovalcev v Cernu prof. dr. Marko Mikuž, vodja slovenskih znanstvenikov v Keku prof. dr. Peter Križan in predavatelj na konferenci prof. dr. Borut Paul Kerševan.