Sanjski stroj izdelali tudi v Škofji Loki

Škofjeloški dijaki Strojne šole so združili moči z učenci OŠ Ivana Groharja ter izdelali sanjski stroj, ki sam pospravlja.

Objavljeno
05. junij 2017 12.08
Tanja Šifrer, Krištof Debeljak
Tanja Šifrer, Krištof Debeljak

MyMachine je projekt pod okriljem Instituta Jožef Stefan, ki povezuje osnovnošolce, srednješolce, študente in njihove mentorje. Osnovna ideja je, da osnovnošolci narišejo svoje sanjske stroje, dijaki izbran sanjski stroj izdelajo, mentorji pa pomagajo z usmerjanjem in svetovanjem. Slovenija se je belgijskemu projektu pridružila leta 2014, leto kasneje pa tudi Srednja šola za strojništvo Šolskega centra Škofja Loka.

Tudi lani so se dijaki in mentorji Strojne šole povezali z učitelji in osnovnošolci OŠ Ivana Groharja Škofja Loka, ki so narisali svoje sanjske stroje. Otroci so si zaželeli stroj, ki zna sam pospraviti igrače, stroj, ki sam peče palačinke, stroj, ki sam pripravi sok, žogo, ki nikoli ne neha skakati ... Da otroška domišljija nima meja, smo se lahko prepričali prav pri ogledu risb, ki so imele pripisane še podrobne želje, česa vsega morajo biti sanjski stroji sposobni.

Lani je »Baltazarjev stroj za pripravo soka« znal pripraviti dva različna okusa soka, s katerim smo se lahko odžejali. Sanjski stroj je bil preprost za uporabo, prijeten na pogled, hkrati pa še uporaben. Razstava sanjskih strojev je namreč potekala pozno spomladi, kozarček izbranega soka pa tudi ni bil odveč.


Lanskoletni projekt Baltazarjev stroj za pripravo soka. Foto: osebni arhiv

Letos se je dijakom zdel najbolj zanimiv izziv izdelava sanjskega stroja, ki sam pospravlja. Tega smo si med drugim izbrali tudi zato, ker si je takšnega stroja zaželelo več učencev. Kako ne? Kdo si kot otrok ni želel stroja, ki sam pospravlja?


Izbira sanjskega stroja. Foto: osebni arhiv

V decembru so dijaki začeli načrtovanje ter zbiranje in nakup materiala. Podobno kot preteklo leto nam je bil eden izmed ciljev, da so komponente čim bolj enostavne ter vidne. Leseno desko so izdelali kolegi iz Srednje šole za lesarstvo Škofja Loka, rabljene motorje smo si izposodili v avtoservisni delavnici, preostalo smo kupili. Pridno smo spajali, vrtali, krivili materiale ter oblikovali naš stroj. Prvotni načrt smo med procesom tudi malo spremenili, vendar ne prav veliko. Pri takšnih projektih se je treba tudi malo znajti. Releje, končni stikali, motorja in stikalo za vklop smo zvezali z PLK ter napisali program zanj.


»Čistilko«. Foto: osebni arhiv

Delo je lepo teklo in že je bil tukaj maj, ko dijaki četrtih letnikov počasi končujejo svoje obveznosti in se posvečajo zaključevanju svojih projektnih nalog in pripravi na poklicno maturo. Na pomoč sta priskočila še dva dijaka tretjega letnika, tako da smo s skupnimi močmi dokončali naš sanjski stroj.

Iz lanskoletnih izkušenj lahko rečemo, da ni nič lepšega kot videti srečo v očeh otrok, ko dobijo nekaj, kar je zanje »sanjsko« oziroma nedotakljivo. Ponosni osnovnošolci tako dobijo občutek, da so njihove želje uslišane in da so stvari mogoče, če le sodelujemo in si med seboj pomagamo.

Pri projektu so sodelovali: učenci OŠ Ivana Groharja Škofja Loka, dijaki Srednje šole za strojništvo ŠC Škofja Loka, in sicer Jaka Primožič, Tilen Šmid, Luka Jamnik, Matjaž Hriberšek, Mark Gregorc, Lovrenc Zelnik in Luka Sokač. Mentorja sta bila Tanja Šifrer in Krištof Debeljak, oba iz Srednje šole za strojništvo Šolskega centra Škofja Loka.