Na sledi življenju v vesolju?

Na Jupitrovi in Saturnovi luni so našli primerno okolje za življenje.

Objavljeno
14. april 2017 01.30
L. J. K.
L. J. K.
Pri ameriški vesoljski agenciji­ Nasa so za danes zvečer po našem času napovedali tiskovno konferenco, na kateri naj bi njihovi raziskovalci predstavili »zelo pomembna odkritja«. Medijski komentatorji in poznavalci vesoljskih raziskav so domnevali, da bodo prikazali nekatere meritve in posnetke, ki jih je zajela mednarodna vesoljska sonda Cassini-Huygens, ki od leta 2004 kroži okrog Saturna.

Vesoljsko plovilo, skupni projekt ameriške, evropske in italijanske vesoljske agencije, so leta 1997 poslali proti drugemu največjemu planetu našega osončja, da bi razi­skalo njegovo sestavo in pridobilo podatke o njegovih satelitih. Cassinijev spektrometer je zaznal vodikove molekule v ledenih oceanih na ledeni Saturnovi luni Enceladus, kjer bi se lahko razvilo morebitno življenje – podobno kot nekoč na Zemlji, sklepajo znanstveniki (to hipotezo so prvič predstavili leta 2009). Z vesoljskim teleskopom Hubble so pokazali tekočo vodo tudi na površini Evrope – ledeni Jupitrovi luni, o kateri prav tako domnevajo, da omogoča primerne razmere za razvoj življenja.

Odkritja niso pomembna samo zato, ker kažejo, da bi se lahko tudi v domačem sončnem sistemu razvilo življenje ali da bi bili tudi razmeroma bližnji svetovi nekoč primerni za vesoljske kolonije.

Raziskovalci so namignili, da zbranih podatkov ne bi znali analizirati brez zelo dobrega poznavanja Zemljine geologije in njenega razvoja. Administracija novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa je najbolj temeljito oklestila prav programe za raziskovanje in spoznavanje Zemlje na račun programov za raziskovanje vesolja. Tudi zato, ker so hkrati ukinili nekatere programe za spremljanje podnebnih sprememb, ki jim ameriški konservativci ideološko nasprotujejo.