Napoved Dnevov Jožefa Stefana

Od robotskih avatarjev do marginalizacije intelektualcev.

Objavljeno
08. marec 2018 17.50
jsu*Jadran Lenarčič IJS
Jasna Kontler Salamon
Jasna Kontler Salamon

Veliko vrhunske znanosti, nekaj intelektualnih izzivov in še prgišče žlahtne umetnosti, tako bi lahko na kratko označili program prireditev 26. Dnevov Jožefa Stefana, ki bodo v tednu med 19. in 24. marcem – slednji je tudi rojstni dan verjetno najbolj znanega znanstvenika slovenskega rodu.

Program je danes predstavil prof. dr. Jadran Lenarčič, direktor Instituta Jožef Stefan (IJS). Ob tem je izrazil veliko zadovoljstvo, da bosta med vabljenimi predavtelji prof.Oussama Khatib z univerze Stanford v ZDA, ki bo predstavil robotske avatarje za globokomorske raziskave ter, prvič v takšni vlogi v Sloveniji, nobelov nagrajenec, teoretični fizik prof. Duncan Haldane z univerze Princeton v ZDA, ki je po materi slovenskega rodu.

O intelektu na robu družbe ugledni novinarji

Zelo zanimiva utegne biti tudi okrogla miza Intelekt na robu družbe (20. marca ob 11.30), ki jo bo vodil Lenarčič, sodelovali pa bodo ugledni novinarji Ervin Hladnik Milharčič, Marcel Štefančič in Ali Žerdin, urednik Sobotne priloge Dela.

Program, katerega vrhunec bo podelitev nagrad Zlati znak Jožefa Stefana, bodo skelnili z dnevom odprtih vrat. Dopolnila ga bo še razstava del Avgusta Černigoja, najvidnejšega predstavnika sloveske likovne avantgarde.

Institut Jožef Stefa, se po Lenarčičevih besedah sicer že pripravlja na 70. obletnico delovanja v prihodnjem letu. Pri tem pa bo očitno soočen s težko nalogo, kako preseči pričakovano odličnost letošnjega programa.